Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

114/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet

2009.09.01. 8:23:12 114/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet

2009.09.01.



az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2008. (III. 27.) FVM rendelet módosításáról



A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:



1. § (1) Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2008. (III. 27.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-ának i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„i) közösségi beruházás: olyan e rendelet 3. § bb), illetve cb) pontja alapján megvalósítható beruházás (új építésű, vagy felújítani kívánt közösségi létesítmény, meliorációs tevékenység), ami a vonatkozó terv és engedély alapján közösségi létesítmény felújítására, illetve létrehozására irányul;”

(2) Az R. 2. §-ának l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„l) mezőgazdasági termelő: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 3. § 12. pontjában meghatározott termelő, továbbá az alapító okirat szerint öntözési szolgáltatási igények kielégítésére létrehozott gazdasági társaság és szövetkezet, kivéve nonprofit gazdasági társaság.”

(3) Az R. 2. §-ának n) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

„n) megvalósítási hely: az az egyedileg azonosítható (névvel ellátott) vonalas létesítmény, tározó, egy vagy több helyrajzi számon szereplő összefüggő földterület, amelynek részén vagy egészén a beruházás megvalósul, beleértve az öntözéssel érintett területet is;”

(4) Az R. 2. §-a a következő q) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában:]

„q) zöldség-gyümölcs termelői csoport: a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 67/2009. (VI. 9.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott csoport;”

(5) Az R. 2. §-a a következő r) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában:]

„r) öntözéssel érintett terület: olyan, a támogatott fejlesztés megvalósításával öntözött terület, amely az alkalmazott öntözési technológia vagy azok kombinációja alapján egyértelműen lehatárolható.”



2. § Az R. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) E rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az alábbi célterületeken történő, az 1. számú mellékletben meghatározott tevékenységek megvalósításához:

a) külterületen a vízrendezés közösségi beruházásaira, vízkárelhárításra, belvízvédelemre (1. célterület). Az 1. célterületen belül a közcélú létesítmények belterületi szakaszaira támogatás abban az esetben nyújtható, ha a külterületi vízkárok megelőzésére, csökkentésére irányuló fejlesztésekkel együtt valósulnak meg;

b) az öntözés mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztésére, ennek keretében:

ba) az üzemen belüli, építéssel együttjáró fejlesztésekre (2.1 célterület),

bb) a közösségi fejlesztésekre (2.2 célterület);

c) a melioráció mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztésére, ennek keretében:

ca) az üzemen belüli beruházásokra (3.1 célterület),

cb) a melioráció közösségi létesítményeinek fejlesztésére (3.2 célterület).

(2) Rétegvízből történő öntözővíznyerésre alapuló öntözési beruházások esetén csak a víz- és energiatakarékos mikroöntözési technológiákat tartalmazó fejlesztések támogathatók.”



3. § Az R. 4. §-ának (2)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Támogatás a 3. § a) pontban meghatározott célterület esetén erdőterületen megvalósuló fejlesztésre is irányulhat, a 3. § b) és c) pontjaiban meghatározott célterületek esetén a támogatás erdőterület öntözésére, meliorációjára nem irányulhat.

(3) A 3. § ba) és ca) pontjaiban meghatározott célterületre irányuló tevékenységhez támogatást vehet igénybe

a) a mezőgazdasági termelő, ha a mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME);

b) a termelői csoport;

c) a zöldség-gyümölcs termelői csoport;

d) a nonprofit gazdasági társaság.

(4) A 3. § bb) pontjában meghatározott célterületre irányuló tevékenységhez támogatást vehet igénybe:

a) a mezőgazdasági termelő, ha a mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME);

b) a nonprofit gazdasági társaság;

c) a vízgazdálkodási társulat.

(5) A 3. § cb) pontjában meghatározott célterületre irányuló tevékenységhez támogatást vehet igénybe:

a) a nonprofit gazdasági társaság;

b) a termelői csoport;

c) a zöldség-gyümölcs termelői csoport.”



4. § Az R. 5. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ügyfél vagy annak alkalmazottja köteles az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, a 2.1 és 3.1 célterületre benyújtott kérelmek esetében, e célterületek tárgyában szervezett kötelező képzésen részt venni az utolsó kifizetési kérelem benyújtása előtt.”



5. § (1) Az R. 6. §-a (1) bekezdésének b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alapján igényelhető támogatás összege támogatási kérelem benyújtási időszakonként:]

„b) 3. § ba) pontjában meghatározott célterületekre irányuló tevékenységhez kapcsolódóan legalább 3000 eurónak megfelelő forint, de legfeljebb 735 000 eurónak megfelelő forint, az alábbi öntözési technológiákra vonatkozó támogatási határértékek figyelembevételével:

ba) lineár- és körforgó öntöző technológiára irányuló támogatásigénylés esetében legfeljebb

1. 30 ha terület nagyságig legfeljebb 72 000 eurónak megfelelő forint,

2. 30 ha vagy a fölötti területnagyságnál legfeljebb 2400 eurónak megfelelő forint/ha,

bb) csévélődobos öntöző technológiára irányuló támogatásigénylés esetében legfeljebb

1. 30 ha terület nagyságig legfeljebb 36 000 eurónak megfelelő forint,

2. 30 ha vagy a fölötti területnagyságnál legfeljebb 1200 eurónak megfelelő forint/ha,

bc) mikroöntözéses technológiára irányuló támogatásigénylés esetén legfeljebb

1. szántóföldi zöldség öntözésnél legfeljebb 1600 eurónak megfelelő forint/ha,

2. ültetvényöntözésnél legfeljebb 2400 eurónak megfelelő forint/ha,

3. üvegház, fóliaöntözésnél legfeljebb 3200 eurónak megfelelő forint/ha;

c) a 3. § bb) pontjában meghatározott célterületekre irányuló tevékenységhez kapcsolódóan legalább 3000 eurónak megfelelő forint, de legfeljebb 8 millió eurónak megfelelő forint.”

(2) Az R. 6. §-a (2) bekezdésének f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alapján igényelhető támogatás mértéke:]

„f) a (4) bekezdés szerinti egyéb elszámolható kiadások tekintetében, ha eltérő támogatási intenzitások kerülnek megállapításra, célterületenként egységesen a legalacsonyabb intenzitást kell figyelembe venni.”

(3) Az R. 6. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az (1) bekezdés ba)-bc) alpontjai esetében, amennyiben az ügyfél egy öntözéssel érintett területen többféle öntözési technológiát alkalmaz, akkor az öntözéssel érintett területre vonatkozóan az alkalmazott technológiákra külön-külön kiszámított támogatási összegek közül az alacsonyabbat kell figyelembe venni.”

(4) Az R. 6. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A támogatás forrása:

a) a 3. § b) pontjának ba) alpontjában és a c) pontjának ca) alpontjában meghatározott célterületek esetében az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program „Mezőgazdasági üzemek korszerűsítése” intézkedéshez rendelt keretösszeg;

b) 3. § a) pontjában, b) pontjának bb) alpontjában és a c) pontjának cb) alpontjában meghatározott célterületek esetében az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program „A mezőgazdaság és az erdészet fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez kapcsolódó infrastruktúra” intézkedéshez rendelt keretösszeg.”



6. § Az R. 7. §-ának (1)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási kérelmet évente november 1-30. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon, postai úton az MVH-hoz.

(2) A támogatási kérelemhez általánosan benyújtandó dokumentumok:

a) a 15 millió forint vagy azt meghaladó támogatási igényű kérelem esetén

aa) a működtetési terv, amennyiben a támogatásra jogosult vízgazdálkodási társulat, önkormányzat, nonprofit gazdasági társaság, és a rendelet 3. § bb) pontja szerinti tevékenység megvalósítása esetén az alapító okirat szerint öntözési szolgáltatási igények kielégítésére létrehozott gazdasági társaság és szövetkezet,

ab) a jogcímre vonatkozó üzleti terv, amennyiben a kérelmet benyújtó az aa) pontban fel nem sorolt egyéb ügyfél;

b) a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 115/2003. (XI. 13.) FVM rendelet szerinti, helyrajzi számos hálóval ellátott egyedi blokktérkép, amelyen jól láthatóan be kell jelölni a beruházással érintett megvalósítási helyet (határvonalakat, helyrajzi számokat);

c) engedélyköteles beruházás esetén az engedélyezési terv hiteles másolata vagy nem engedélyköteles beruházás esetén a 4. számú mellékletben meghatározott minimális adattartalommal rendelkező terv hiteles másolata;

d) önkormányzat ügyfél esetén az érintett önkormányzat képviselő-testületének a kérelemben foglalt beruházás megvalósításáról szóló határozat kivonatának hiteles másolata;

e) vízgazdálkodási társulat esetén a beruházással érintett tagok adatait is tartalmazó hatályos létesítő okirat hiteles másolata;

f) az öntözési szolgáltatási igények kielégítésére létrehozott gazdasági társaság és szövetkezet ügyfél esetén az alapító okirat hiteles másolata, valamint az öntözővíz szolgáltatásra feljogosító hatósági engedély hiteles másolata.

(3) A támogatási kérelemhez a 3. § a) pontjában meghatározott célterület (1. célterület) esetén mellékelni kell az alábbi okiratok hiteles másolatát, nyilatkozat esetén az eredeti okiratot:

a) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerint engedélyköteles beruházás esetén

aa) új vízilétesítmény létrehozása vagy a meglévő vízilétesítményre kiadott jogerős üzemeltetési engedélyben meghatározott paraméterek megváltoztatása esetében a jogerős létesítési vízjogi engedélyt;

ab) meglévő vízilétesítményre kiadott jogerős üzemeltetési engedélyben meghatározott paraméterekre történő felújítás, rekonstrukció esetében a jogerős üzemeltetési vízjogi engedélyt;

b) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerint nem engedélyköteles beruházás esetén az eljáró hatóság nyilatkozatát, mely szerint a fejlesztés nem engedélyköteles.

(4) A támogatási kérelemhez a 3. § ba) és bb) pontjaiban megjelölt célterületek (2.1. és 2.2. célterületek) esetén csatolni kell az alábbi okiratok hiteles másolatát, nyilatkozat esetén az eredeti okiratot:

a) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerint

aa) engedélyköteles beruházás esetén

1. a jogerős létesítési vízjogi engedélyt vagy ennek hiányában az eljáró hatóság támogató nyilatkozatát a vízkészletek rendelkezésre állását illetően;

2. meglévő vízilétesítményre kiadott jogerős üzemeltetési engedélyben meghatározott paraméterekre történő felújítás, rekonstrukció esetében a jogerős üzemeltetési vízjogi engedélyt;

ab) nem engedélyköteles beruházás esetén az eljáró hatóság nyilatkozatát, mely szerint a fejlesztés nem engedélyköteles;

b) a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint

ba) talajvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenység esetén a talajvédelmi hatóság engedélyét vagy ennek hiányában a talajvédelmi hatóság nyilatkozatát arról, hogy a beruházás engedélyköteles;

bb) talajvédelmi hatósági engedélyhez nem kötött tevékenység esetén a talajvédelmi hatóság nyilatkozatát, mely szerint hatósági engedély nem szükséges.

(5) A támogatási kérelemhez a 3. § c) pontjaiban megjelölt célterületek (3.1. és 3.2. célterületek) esetén csatolni kell az alábbi okiratok hiteles másolatát, nyilatkozat esetén az eredeti okiratot:

a) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerint

aa) engedélyköteles beruházás esetén

1. a jogerős létesítési vízjogi engedélyt vagy ennek hiányában az eljáró hatóság támogató nyilatkozatát a felesleges vizek befogadásáról;

2. meglévő vízilétesítményre kiadott jogerős üzemeltetési engedélyben meghatározott paraméterekre történő felújítás, rekonstrukció esetében a jogerős üzemeltetési vízjogi engedélyt;

ab) nem engedélyköteles beruházás esetén az eljáró hatóság nyilatkozatát, mely szerint a fejlesztés nem engedélyköteles;

b) a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint

ba) talajvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenység esetén a talajvédelmi hatóság engedélyét vagy ennek hiányában a talajvédelmi hatóság nyilatkozatát arról, hogy a beruházás engedélyköteles;

bb) talajvédelmi hatósági engedélyhez nem kötött tevékenység esetén a talajvédelmi hatóság nyilatkozatát, mely szerint hatósági engedély nem szükséges.”



7. § Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A kifizetési kérelmet

a) a 2009. évben

aa) július 1-31.,

ab) november 16.-december 15.;

b) a 2010. évtől kezdődően évente

ba) július 1-31.,

bb) november 1-30.

közötti időszakokban lehet benyújtani az MVH-hoz.

(2) Az első kifizetési kérelemhez mellékelni kell a 3. § b)-c) pontjaiban foglalt célterületeken (2. és 3. célterületek) - amennyiben azok a támogatási kérelemhez nem kerültek benyújtásra -

a) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerint engedélyköteles beruházás esetén a jogerős létesítési vízjogi engedély hiteles másolatát,

b) a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint talajvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenység esetén a talajvédelmi hatóság engedélyének hiteles másolatát.

(3) Az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell:

a) a jogerős üzemeltetési vízjogi engedély hiteles másolatát, amennyiben az a támogatási kérelemhez nem került benyújtásra,

b) az 5. § (3) bekezdése szerinti képzésen való részvételről szóló igazolást.”



8. § (1) Az R. 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) Az R. 3. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

(3) Az R. kiegészül e rendelet 3. számú mellékletében szereplő 4. számú melléklettel.



9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti az R. 7. §-a (3) bekezdésének f) és g) pontja.



(...)



Forrás: FVM







Kövessen minket