Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fűzőzsineg kérdés

2005.11.17. 20:07:50
Tisztelt Dohánytermelők.



Fekete Tibor Agronómiai Igazgató ULT Magyarország Rt.Az elmúlt 15 évben az ULT Magyarország Rt folyamatosan erőfeszítéseket tesz a természetes alapanyagú fűzőzsinegek kizárólagos használata területén a vevői igények megfelelése érdekében. Az elmúlt időszakban több fűzőzsineg típust alkalmaztunk kender és len alapanyaggal.



Tudni kell azt, hogy kimondottan "dohány fűzőzsineg" sehol sem került korábban kifejlesztésre, előállításra, így jelenleg sem kapható kereskedelmi forgalomban. A korábbi évtizedekben használt dohányos zsinegek már nem állíthatóak elő a kender feldolgozás technológiájának megváltozása miatt. A jelenleg alkalmazott dohányfajták levél mérete és kocsány vastagsága jelentősen meghaladja a korábbi évtizedekben termesztett fajtákét. Ez azt jelenti, hogy az 5,5 m hosszú szárítópajta szakaszon jelentősen több súlyt kell megtartania az alkalmazott fűzőzsinegnek, és több nedvességet kell elpárologtatni a pajtatérből. A fűzőzsineg hosszabb ideig nagyobb nedves

igénybevételnek van kitéve. Egy csapadékos, páratelt szezonban ez a folyamat lelassul, a fűzőzsineg felületén a különböző mikrobiológiai gombák megtelepszenek, felszaporodnak. Tevékenységük folyamán a rostokat fellazítják, azokat felélik, a fűzőzsineg elszakadását eredményezve.



Az általunk biztosított fűzőzsinegek gyártásánál, ismerve a fenti problémát,alkalmaznak gombaölő szeres kezelést, de ennek ellenére 2005-ben több termelőnél is zsinegszakadások voltak a színesedési szakaszt követően a pórék megfeszítésekor.



Ezekről problémákról folyamatosan tájékoztatjuk a beszállítóinkat, hogy okulva a konkrét esetből, segítsük a fűzőzsineg fejlesztési munkájukat. Itt mellékeljük a TWINE & CORDAGE által megküldött vizsgálati eredményeket bemutató anyagot, valamint hivatkozásukat egy sajtóanyagra.



A hívatkozott melléklet letölthető a szövegre kattíntva


Kérjük írja meg véleményét, javaslatát a füzőzsineg kérdésben. A szövegre kattintva levelező programja nyílik meg









Kövessen minket