Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

BESZÁMOLÓ A MADOSZ ELNÖKSÉGÉNEK A 2004 ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

2005.11.17. 22:15:34

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE


MADOSZ


4327. Pócspetri, Kállósemjéni út 47 sz.


Telefon:: 36-42/554-066, fax: 42/554-067, email: madosz@freemail.hu


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





BESZÁMOLÓ A MADOSZ ELNÖKSÉGÉNEK A 2004 ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL






Tisztelt Küldöttgyűlés!




Engedjék meg, hogy szövetségünk elnöksége és a magam nevében is gratuláljak megválasztásukhoz, kívánjak jó együttműködést, sikeres és eredményes dohánytermelést. Kérem, hogy választókörzeteikben termelőtársaikkal az itt hallott információkat mielőbb osszák meg, szövetségünk elnökségét pedig tájékoztassák a körzetükben kialakult és a dohánytermelést befolyásoló jelenségekről.





 hspace=Hol tart ma a magyarországi dohánytermelés, milyen eredményei, milyen nehézségei vannak, mik az erényeink, mik a gyengeségeink, szövetségünknek hol van ebben szerepe, mi a dolga, mit tett, mit nem tett, és mit kell tennie az előttünk álló feladatok sikeres megoldásához!?


A magyarországi dohánytermelők az elmúlt időben a termelés technológiai folyamatában azoknak az elvárásoknak jelentős költségráfordítások árán mindig megfeleltek, amelyek akár környezetkímélő, akár a beltartalmi, vagy a vegyszermaradvány miatt kényszerültek megvalósítani. Olyan tiszta eredetű dohányokat termeltünk és termelünk ma is, amelyek mentesek minden olyan kétes származású, vagy génmanipulált beavatkozástól, melyek környezetünkben meg nem engedettek.


Megismerve a környező országok, de akár egész Európa dohánytermelőinek produktumát a kiválogatott magyar dohánnyal azonos homogenitású termékkel szinte sehol nem lehet találkozni.


A termésátlagaink területén van még javítani valónk, ebben az EU dohánytermelői között az alsó régióhoz tartozunk, de ez nem csupán a termesztéstechnológiánk bűne.


A hazai dohánytermés mennyisége az 1999-óta folyamatosan csökkent és, e csökkenés nem tudható be a kedvezőtlen időjárás hatásának, hisz csökkent a beültetett területek nagysága is, csökkent a termelési kedv!, Miért? Hát csupán azért, mert folyamatosan csökkent a tevékenység jövedelemtermő képessége. A befektetett költségek nem, vagy csak abban az esetben térültek meg, ha a saját munkánkat, vagy a fejlődést, a fejlesztést megalapozó amortizációs költségeket figyelmen kívül hagytuk. Márpedig a hektáronkénti egymillió Ft-ot meghaladó költségek kihelyezése a termelés érdekében, úgy, hogy annak bizonytalan a megtérülése még rövid távon sem folytatható.








Szövetségünk megalakulása óta a dohánytermelés jövedelmezősége és annak biztonsága érdekében igyekezett érdekérvényesítő és érdekvédő feladatát betölteni.


E feladatnak a 2004-es évben változó eredményességgel tudtunk csak eleget tenni.


A 2004-es gazdasági évet, mint az EU csatlakozás első évét az egész magyar nép, a magyar mezőgazdaság valamennyi résztvevője és természetesen mi dohánytermelők is óriási reményekkel, de nem kevés fenntartásokkal fogadtuk.


Aztán ahogy haladtunk az idővel előre a reményeink kezdtek alább hagyni, miközben fenntartásaink egyre, másra kezdtek beigazolódni.


A dolog ott kezdődött, hogy az EU-ban tenderként alkalmazott közvetlen kifizetések rendszerére készültünk mi termelők, de a kormányzat ezzel szemben az egyszerűsített rendszert választotta megkérdőjelezve ezzel az időközben megalakított termelői csoportok létjogosultságát.


De még ettől is szörnyűbb volt tudomásul vennünk azt, hogy az EU-s társainknál alkalmazott támogatások 25 %-ra vagyunk jogosultak, amelyet a Koppenhágai megállapodás alapján a Magyar Kormány úgy nevezett nemzeti támogatásból még további maximum 30 %-kal kiegészíthet. Csak, hogy e kiegészítő támogatás maximum 30 %, - és, hát sajnos nem lett 30 %, no meg persze a hozzájutás feltételei és különösen annak kifizetésének időpontja egyáltalán nem kedvező számunkra.




 


BESZÁMOLÓ A MADOSZ ELNÖKSÉGÉNEK A 2004 ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL letöltés



Levél a MADOSZ részére









Kövessen minket