Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

102/2005. (X. 31.) FVM rendelet

2005.11.22. 12:38:33



























102/2005. (X. 31.) FVM rendelet

2005.11.22.



a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről





A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56/A. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszterrel, a gazdasági és közlekedési miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

 

Általános rendelkezések

1. §

(1) E rendelet rendelkezéseit - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a Magyar Köztársaság területén előállított, továbbá forgalomba hozott dohánytermékekre és dohány-adalékanyagokra kell alkalmazni.

(2) E rendelet rendelkezéseit nem kell alkalmazni a nem kereskedelmi jelleggel, illetve személyes fogyasztásra a Magyar Köztársaság területére behozott dohánytermékekre.

 

2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. Dohánytermék: a dohányzásra szánt és a füstnélküli dohánytermék.

2. Dohányzásra szánt dohánytermékek:

a) cigaretta: dohányrúd, amely meglévő állapotában dohányzásra alkalmas, dohányvágatból vagy dohányvágatból és dohányfóliából készült töltetét hosszanti részén ragasztott cigarettapapír vagy dohányfólia borítja, és nem minősül szivarnak vagy szivarkának, továbbá az a dohányrúd, amelyet egy egyszerű, nem ipari eljárással cigarettapapír-hüvelybe tolnak vagy cigarettapapír-lappal körbevesznek,

b) szivar, szivarka:

ba) dohányrúd, amely teljes egészében természetes dohányból készült, illetve dohányrúd természetes dohányból készült borítékkal,

bb) dohányrúd kocsányozott kevert töltettel és a szivar szokásos színével megegyező külső borítékkal, amely teljesen befedi a terméket, beleértve a filtert is, amennyiben van, kivéve a szopókával ellátott terméket, ahol a külső boríték nem fedi a szopókát; a burok és a boríték dohányfóliából készült, és egy termék tömege - a filter és a szopóka nélkül - nem lehet kevesebb 1,2 g-nál, és a borítékot a dohányrúd hossztengelyével minimum 30 fokos hegyes szöget bezáróan, spirálisan tekerték fel,

bc) dohányrúd kocsányozott kevert töltettel és a szivar szokásos színével megegyező dohányfóliából készült külső borítékkal, amely teljesen befedi a terméket, beleértve a filtert is, amennyiben van, kivéve a szopókával ellátott terméket, ahol a külső boríték nem fedi a szopókát; egy termék tömege - a filter vagy a szopóka nélkül - nem kevesebb 2,3 g-nál, és a kerülete a dohányrúd hosszának legalább egyharmadán nem kevesebb 34 mm-nél,

c) fogyasztási dohány: további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas kész dohányvágat:

ca) finomra vágott fogyasztási dohány (cigarettadohány): olyan fogyasztási dohány, amelyben a dohányrészecskék tömegének több mint 25 százaléka kisebb, mint 1 milliméter szélességűre vágott,

cb) egyéb fogyasztási dohány (pipadohány): a ca) pont alá nem tartozó, pipában történő elszívásra szolgáló fogyasztási dohány.

3. Füst nélküli dohánytermékek:

a) rágásra szolgáló dohánytermék: a formázott rágó-dohány,

b) tüsszentésre szolgáló dohánytermék: a por alakú burnót,

c) szájon át fogyasztott dohánytermék: a dohányzásra, illetve rágásra szánt termékeken kívül minden szájon át való használatra szánt, teljes egészében vagy részben dohányból készült, porított vagy szemcsés, illetve e két forma bármely kombinációja révén előállított termék, különösen a zacskóban vagy likacsos szerkezetű zacskóban, valamint az élelmiszerhez hasonló formában kiszerelt termék.

4. Összetevő: bármely olyan anyag vagy alkotóelem - kivéve a dohánylevelet vagy a dohánynövény egyéb természetes vagy feldolgozott részét -, amelyet egy dohánytermék gyártásához használnak fel, és amely a késztermékben - akár megváltozott formában - van jelen, beleértve a papírt, a füstszűrőt, a nyomdafestéket és a ragasztóanyagokat is.

5. Dohánytermék gyártásához felhasznált nyers- és adalékanyagok:

a) nyersdohány: a Nicotiana tabacum fajhoz tartozó, ipari feldolgozásra alkalmas növény természetes vagy mesterséges úton szárított levele,

b) fermentált, érlelt dohány (a továbbiakban: dohány): az a nyersdohány, amelyben a szárítást követően hőfejlő-dés és szárazanyag-veszteség mellett olyan változások játszódtak le, amelynek következtében a dohánytermék élvezeti célra alkalmassá vált,

c) dohányfólia: kötő- és adalékanyagok felhasználásával, szárazanyagra számítva legalább 75%-ban dohányból készült papírszerű lemez vagy szalag,

d) dohányvágat: egyenletes szélességű szálakra vágott dohány vagy egyenletes szélességűre vágott dohányfólia,

e) cigarettapapír: olyan méretre vágott, speciális papír, amit a dohányvágat burkolására használnak,

f) dohány-adalékanyag: minden olyan természetes vagy mesterséges, a dohánytól eltérő anyag, amelyet a dohánytermékhez az előkészítés, a kezelés, a feldolgozás és a csomagolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolja, és amelynek hozzáadása azt eredményezheti, hogy önmaga vagy származéka a dohánytermék összetevőjévé válik.

6. Füstszűrő: a cigaretta, szivar, szivarka azon része, amely a dohányterméken áthaladó főfüst szűrésére szolgál.

7. Szopóka: a cigarettához, szivarhoz, szivarkához rögzített rész, amely közvetlenül a szájjal érintkezik.

8. Nikotin: a száraz füst-kondenzátum nikotin-alkaloidtartalma.

9. Kátrány: a nikotinmentes száraz füst-kondenzátum.

10. Szénmonoxid: a cigarettafüst gázfázisának alkotórésze.

11. Idegen anyag: a termesztés és feldolgozás során a nyersanyagba, illetve a késztermékbe került, egyszerű fizikai módszerekkel elkülöníthető, nem dohány eredetű anyag.

12. Fogyasztói csomagolási egység: a dohánytermékek kötelező csomagolása során alkalmazott legkisebb csomagolási egység:

a) cigaretta esetében legalább 19 db, de legfeljebb 50 db cigarettát tartalmazó csomag,

b) a 2. pont ba) alpontja szerinti dohánytermék esetén darab vagy doboz,

c) a 2. pont bb) és bc) alpontja szerinti dohánytermék esetén legalább 5 darabot tartalmazó doboz,

d) fogyasztási dohány, füst nélküli dohánytermékek esetében tasak vagy doboz.

13. Gyűjtőcsomag: több fogyasztói csomagolási egységet tartalmazó, kiskereskedelmi forgalomban értékesített nagyobb csomagolási egység.

14. Szállítási csomagolás: a termék szállításához kialakított, de kiskereskedelmi forgalomba nem kerülő csomagolás (például cigarettaszállítási gyűjtőláda) .

15. Forgalmazó: a 20. pont szerinti tevékenységet végző gazdálkodó szervezet vagy természetes személy.

16. Importáló: az a személy, aki - a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) rendelkezéseinek betartása mellett - először szerez jogot arra, hogy az importált termék felett saját nevében rendelkezzen.

17. Bejegyzett / nem bejegyzett kereskedő: a Jöt. 7. §-ának 16. és 17. pontjában meghatározott személy.

18. Tároló adóraktár engedélyese: a Jöt. 100. §-a (1) bekezdésének d) pontja szerinti dohánytároló adóraktár engedélyese.

19. Szabadforgalomba bocsátás: a Jöt. 7. §-ának 22. pontjában meghatározott fogalom.

20. Forgalmazás: a dohánytermék továbbforgalmazók részére történő nagykereskedelmi, illetve a fogyasztók, mint végső felhasználók részére történő kiskereskedelmi értékesítése.

21. Importálás: a Jöt. 7. §-ának 2. pontjában meghatározott fogalom.

 

A dohánytermékek gyártásának, importálásának és valamely tagállamból való behozatalának feltételei

 

3. §

(1) A dohányterméket előállítónak (a továbbiakban: gyártó) a dohánytermék gyártásának megkezdése előtt, az importálónak, a bejegyzett/nem bejegyzett kereskedőnek, valamint a tároló adóraktár engedélyesének a dohánytermék szabad forgalomba bocsátása előtt valamennyi dohánytermékről az 1. számú mellékletben szereplő adatokat tartalmazó regisztrációs lapot kell kiállítania.

(2) A regisztrációs lap egy példányát a dohányterméket előállító üzemben, az importáló, a bejegyzett / nem bejegyzett kereskedő, valamint a tároló adóraktár engedélyes székhelyén, illetve a raktározás helyén a hatósági ellenőrzés számára is hozzáférhető módon meg kell őrizni mindaddig, amíg a dohánytermék gyártása, importálása folyik, illetve a dohánytermék forgalomban van.

(3) A gyártó, az importáló, a bejegyzett / nem bejegyzett kereskedő, illetve a tároló adóraktár engedélyese köteles a szabadforgalomba bocsátás előtt a regisztrációs lap egy további példányát nyilvántartásba vétel céljából a Heves Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomásnak (a továbbiakban: Heves Megyei Állomás) megküldeni.

4. §

(1) A dohánytermék gyártásához felhasználható adalékanyagokat, azok pontos felhasználási célját, valamint tisztasági követelményeit a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2) A 2. számú mellékletben nem szereplő, illetve felhasználási engedéllyel nem rendelkező adalékanyagoknak a dohánytermék gyártásában való felhasználását a felhasználó, a forgalmazó vagy a gyártó kérelmére az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (a továbbiakban: OÉTI) engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet a 3. számú melléklet szerinti tartalommal az OÉTI-hez kell benyújtani. Nem szükséges engedélyt kérni a nyersdohány természetes részeinek felhasználásához.

(3) A dohány-adalékanyagnak a 2. számú mellékletben, illetve az engedélyben meghatározott feltételektől eltérő alkalmazása tilos.

(4) A dohánytermék hozzáadott tiltott adalékanyagokat, idegen anyagokat nem tartalmazhat. A tiltott adalékanyagok listáját a 4. számú melléklet tartalmazza.

 

(...)








 








Kövessen minket