Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A MADOSZ levelezéséből 2004. február 10.

2005.12.02. 19:28:16
Benedek Fülöp úr

közigazgatási államtitkár

 

Földművelésügyi és

Vidékfejlesztési  Minisztérium

 

Budapest

Kossuth tér 11.

1055

 

Tisztelt Államtitkár Úr !

 

 

Köszönettel megkaptuk a múlt év novemberében Önhöz írt levelünkre Dr. Gárdos Péter úr válaszát, amely bizonyára félreértésen alapszik, ezért kérjük ennek felülvizsgálatát.

 

Levelünk a 2003. évi  termelői szárazdohány előirányzott támogatásáról szólt. A levelükben arról tájékoztatnak, hogy ez a támogatási forma 2004-ben megszűnt, de a 2003. évi  termés után járó előirányzattal mint áthúzódó tétellel a költségvetés bizonyára számolt, tehát a 2004. évi kifizetést mint áthúzódást nem érintheti. Mindnyájunk előtt világos, hogy, az EU-s csatlakozás után nem lehet és nem is kell ezt a támogatási formát érvényesíteni. Értelmezésünket és kérésünket az alapozza meg, hogy Miniszter úr Balogh József képviselő úrnak 2003. februárjában adott válaszában szó szerint a következőket jelentette ki:

 

Ez a támogatás a 2002. évi és 2003. évi termés esetén is fennmarad,”

 

vagyis a 2003. évi költségvetésben szerepel, ami a szolnoki fórumon a Miniszter úr jelenlétében kérdésre adott válasz során megerősítésre került.

 

Tekintettel arra, hogy a 2002. évi termés után rendben megtörtént a kifizetés 2003-ban, minden termelő abban a tudatban élt, hogy éppen az EU támogatás elnyeréséhez mint felkészülés a 2003. év után is teljesíti a tárca a vállalt kötelezettségét 2004. évi kifizetéssel. Éppen ezért feltételezzük a félreértésen alapuló elutasítást, ugyanis eddig minden évben a tárgyévi termés után, - már csak a támogatás technikai okai miatt is - a kifizetés a tárgyévet követő évben történt meg. A támogatás indokoltságát az Agrárgazdasági Kutató Intézet által készített tanulmány támasztotta alá, melynek vitáján Máhr András helyettes államtitkár úr is részt vett, a termelőkkel azonos értelmezésben tartotta szükségesnek a támogatást.

 

A dohánytermesztők 2004. évi szerződéskötése folyamatban van. A 2003. évi termelői szárazdohány minőségi átvétele rövid időn belül befejezésre kerül az elmúlt évinél lényegesen rosszabb gazdasági pozícióban, jelentős számban veszteségesen, és ha még a minőségjavulást preferáló támogatás is elmarad, rendkívül súlyos zavarokat okozhat a 2004. évi  szerződéskötés kapcsán. A fennálló bizonytalanság erőteljesen veszélyezteti a termelési kedvet, ismerve az elhúzódó pénzmozgást, az alacsonyabb felvásárlási árakat (50 %-os csökkenés) és a támogatások következő évi elszámolását.

 

Az ágazat költségnövekedését, ami legalább 15-20 %-os volt az elmúlt évben, nem részletezzük, de társadalompolitikai okok miatt arról ismételten szólnunk kell, hogy Európában a dohánytermesztés messze nem a versenyszféra kiemelt szereplője, hanem a vidék népességmegtartásának faktora, ami kedvezményezetten támogatott. Az ezzel járó előnyök elnyerésének veszélyeztetése irreális helyzetértékeléssel, mechanikus szemléletű intézkedésekkel súlyos és helyrehozhatatlan hiba lenne, amit bizonyára ez a kormány nem enged meg magának. Ezért bízunk a nehéz költségvetési helyzet ellenére is, a már korábban elfogadott - tanulmányban bizonyított - indokok alapján a 2003. évi termés után előirányzott és a parlament előtt megerősített, mondhatjuk kötelezettség teljesítésében.

 

Tisztelt Államtitkár Úr !

 

Bölcs belátását reméljük, amellyel előmozdítja Magyarország zavartalan integrációját az európai ökoszociális piacgazdaságba, többek között a dohányágazat esetében is, nem kevésbé erősíti a termelők bizalmát a tárca, a minisztérium és a kormány.

 

Előre is köszönjük segítését és szíves megértését,

 

Debrecen, 2004. február 10.

 

 

Tisztelettel:

 

 

 

                              Papp Ferenc                                                Bényei Illés

                  a Dohány Terméktanács elnöke                           a MADOSZ elnöke

                                  








Kövessen minket