Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A MADOSZ levelezéséből 2004. március 19

2005.12.02. 19:31:36

Dr. Németh Imre Úr

Földművelésügyi és

Vidékfejlesztési Miniszter





Budapest

Kossuth tér 11.

1055.



Tisztelt Miniszter Úr!



Alulírott dohánytermelők azzal a kéréssel fordulunk a T. Miniszter Úrhoz, hogy a 2004. évi dohánytermelés támogatásának mértékéről és feltételeiről a palánták kiültetését megelőzően – legkésőbb 2004. május 01-ig - hiteles és részletes tájékoztatást adni szíveskedjék.



A korábbi évek veszteséges termelései után a hektáronkénti egymillió forint nagyságrendű termelési költséget csak abban az esetben vállaljuk fel, amennyiben annak megtérülése garantált.



A 2004. évi árbevétel összetételében a felvásárlók által meghirdetett felvásárlási ár és a támogatások – a jelenleg érvényes EU dohány támogatások 55%-a - együttesen tudnak csak szerény mértékű jövedelmezőséget biztosítani.



A további veszteségeink elkerülése érdekében a kiültetést semmiképp nem kezdjük el addig, amíg a termesztés folytatásához szükséges EU- és nemzeti támogatások elérhetőségének részletes szabályait nem ismerjük meg.



A magyar dohánytermelők elkötelezettek a jövedelmező dohánytermesztés fenntartásában, éppen ezért nem riadunk vissza attól sem, hogy a kért tájékoztatás elmaradása esetén félpályás útlezárásokkal adjunk nyomatékot kérésünknek!



Kérésünk teljesítése nem jelent további terheket a költségvetés számára, viszont a hiteles és megfelelő garanciákat biztosító tájékoztatás elmaradása esetén, a magyarországi dohánytermesztés – „a csatlakozás nyertes ágazata”-ként aposztrofált mezőgazdasági ágazat – az EU-ba már nem lép be, mert megszűnik. Ezzel együtt megszűnik több, mint 15 000 ember megélhetése a társadalmilag, gazdaságilag legelmaradottabb térségekben.



Tisztelettel bízva a Tisztelt Miniszter Úr megértésében és támogatásában.







Pócspetri, 2004. március 19



A dohánytermelők megbízásából: 



Bényei Illés

MADOSZ Elnöke



Papp Ferenc                                   

DOHÁNY TERMÉKTANÁCS Elnöke          









Kövessen minket