Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Összeomlik a dohánypiac? Tízezer munkahely szűnhet meg a Nyírségben

2010.08.17. 9:42:17

2010.08.17.


Ha tilos lesz a dohány-adalékanyagok használata, az foglalkoztatási válsághoz vezethet Európában. Magyarországon közel tízezer, többségükben már amúgy is hátrányos helyzetű ember veszítheti el megélhetési forrását, ha a WHO ajánlását elfogadja az Európai Unió.



Magyarország ellenzi a dohány-adalékanyag szabályozás betiltását tartalmazó WHO javaslatot. A világszervezet ezzel a lépéssel akarja csökkenteni a dohányosok számát. Sokan azonban úgy vélik, attól, hogy a gyártók nem használhatnak adalékanyagokat még nem lesz kevesebb dohányos. Viszont a döntés számos munkahely megszűnéséhez vezethet: Magyarországon legalább tízezren, Európában pedig háromszázezren válhatnak munkanélkülivé.



A WHO előrejelzése szerint 2025-re a jelenlegi 1,3 milliárdról, 1,7 milliárdra emelkedik a dohányosok száma. A világszervezet ennek megakadályozása érdekében tiltólistára tenné a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyagot. A döntésnek más hatása is lehet: világszerte több millió munkahely, és a jelenlegi cigarettamárkák mintegy 75 százaléka megszűnhet.



Magyarországon is több ezer ember maradhat munka nélkül, ha a WHO ajánlását elfogadja az unió. „Több ezer, nagyrészt a Nyírségben élő, szakképzetlen, főként a roma kisebbséghez tartozó ember munkalehetősége szűnne meg. Ez egy amúgy is hátrányos helyzetű térség, nagyon nehéz itt munkát találni. Ha ez az idénymunka lehetőség megszűnik, még nehezebb lesz a megélhetésük” – mondta Glattfelder Béla a hirado.hu-nak.



A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint fontos felhívni az unió figyelmét az esetleges foglalkoztatási válságra. „A WHO munkacsoportjának a javaslata, amelyet nem előztek meg alaposabb tudományos kutatások, betiltaná a dohánygyártásban használt összes adalékanyagot, és ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítené a hagyományosan kevert cigarettákban felhasznált Burley és Oriental típusú dohányok termesztését. A másik elterjedt dohányfajtára, a Virginiára való átállás, hatalmas tőkeigénye miatt szinte kivitelezhetetlen.” – tette hozzá a politikus.



Magyarország az adalékanyagok megtiltására egyértelműen nemet mondott. A teljes tiltást ellenzők azzal érvelnek, hogy ahol adalékmentes, nem kevert cigaretták dominálnak, nagyságrendileg ugyanakkora a dohányzás mértéke, mint a kevert termékeket kedvelő országban.



Glattfelder Béla szerint a szabályozás valójában nem az egészség, hanem a piacok védelméről szól. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a javaslat a kanadai kormány kezdeményezésére született. Kanadában ugyanakkor szinte kizárólag Virginia dohányt használnak fel a dohánygyártás során. A túlzott szigor emellett ösztönzőleg hatna a feketekereskedelemre, hiszen aki ragaszkodik az általa megszokott ízű cigarettához, mindent megtesz majd azért, hogy ahhoz hozzájusson.


Forrás: www.hirado.hu









Kövessen minket