Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

WHO FCTC Dohánytermelők millióinak megélhetése forog kockán

2010.08.23. 8:47:07

WHO FCTC

Dohánytermelők millióinak megélhetése forog kockán

 

 

A dohánytermelőknek szembe kell nézniük egy hatalmas fenyegetéssel, mely jelentős mértékben befolyásolhatja a dohány termesztését. Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohánytermesztés alternatíváiról, azok környezeti hatásairól, illetve a különböző adalékanyagok cigarettagyártásban való felhasználásának megtiltásáról szóló javaslatainak és irányvonalainak köszönhető, melyek november 15 és november 20. között Uruguay-ban kerülnek megvitatásra, illetve esetleges elfogadásra.

 

Amennyiben a szabályozás megerősíti a WHO által már korábban előterjesztett ajánlásokat, az a keresletre és a termelők jövedelmére egyaránt pusztítóan fog hatni.

 

A 9-es, 10-es, 17-es és 18-as paragrafusok tervezett szabályozásait főként az egészségügyi ágazat képviselői alkották meg, akik egyáltalán nincsenek tisztában a dohánytermelés természetével, és semmibe vették annak a több tízmillió családnak az érdekeit, akiknek a dohánytermeléstől függ a megélhetése.

 

A 17-es és 18-as paragrafusok ajánlásai teljes mértékben eltávolodtak eredeti célkitűzéseiktől, miszerint segítenek a termelőknek változatosabbá tenni a terményeiket, és most szinte csak olyan intézkedésekre összpontosítanak, melyek megnehezítik, vagy akár el is lehetetlenítik a dohány termesztését.

 

A 9-es és 10-es paragrafusok lehetetlenné tennék azon cigarettafajták előállítását, melyek a mai cigarettapiac közel felét teszik ki világszerte.

 

A tervezett radikális szabályozások és szigorító intézkedések egészségre és a dohányosok számának csökkentésére gyakorolt hatása teljes mértékben megkérdőjelezhető, hiszen sok dohányos átvált majd olyan cigarettafajtákra, melyek nem érintettek a vonatkozó tiltás által.

Sőt, még negatív hozadéka is lehet, mivel más dohányosok az ellenőrizhetetlen minőségű csempészett vagy hamisított termékeket választják majd.

 

Ezzel szemben az ajánlások a betiltott cigarettákhoz szükséges növényfajtákkal foglalkozó termelők és munkások millióinak megélhetését tehetik tönkre.

 

Az ajánlásnak nincs értelme, azonban a termelők véleményét senki nem kérte ki – voltaképpen szándékosan kizártak minket a munkacsoportok elmúlt években folytatott tárgyalásaiból, ahol az említett pontok kerültek megvitatásra.

 

 

Petíció:

 

 


Alulírottak, kérjük kormányunkat illetve minden kormányt, hogy akadályozzák meg az FCTC-ről tanácskozó Felek Konferenciáját abban, hogy dohánytermelők millióinak megélhetését tegyék tönkre, illetve utasítsák el a 9-es és 10-es paragrafusok irányelv-tervezeteit, és a 17-es, 18-as paragrafusokra vonatkozó javaslatokat.












Kövessen minket