Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Burley dohány átvételi követelmények / Nyidoter Kft. /

2006.01.15. 12:37:27
Burley dohány átvételi követelmények / Nyidoter Kft. /

2005.12.08.




A szerződésben szereplő dohányok felvásárlása az ULT Magyarország Rt (4400. Nyíregyháza, Dugonics u. 2.) Kinizsi u. 4. sz. alatti központi felvásárlási telepén történik. A felvásárlás 2006. januártól indul, a leszerződött mennyiség felvásárlásának befejezését a rendelkezésre álló feldolgozási kapacitás határozza meg.

 

A felvásárlás folyamán a minősítéskor a felvásárló a MSZ 16802:2001-es nemzeti szabványt alkalmazza, valamint figyelembe veszi a 2075/92, 2848/98. EK rendeleteket.

 

Szárított dohány átvételre történő beszállítása előzetes beütemezés alapján írásbeli engedéllyel (szállítási engedély) történik.  A szállítási engedélyt a Termelői Csoport agronómiája az elsődleges feldolgozó felvásárlási-, feldolgozási kapacitásának függvényében adja ki. A megadott napi ütemezéstől nem térhet el a termelő. A felvásárlásra beszállított dohányok ütemezését az agronómiai koordinátor irányításával az agronómusok végzik. A termelő köteles a leszárított dohányát folyamatosan válogatni a dohány nedvességtartalmának megfelelően, hogy a felvásárlási periódusban az agronómus által megadott időpontban a dohányát be tudja beszállítani. A termelő a felvásárlást megelőzően és annak folyamán, az általa megtermelt dohányok beltartalmi tulajdonságainak meghatározása céljából, valamint a felhasznált kemikáliák szermaradvány vizsgálatára, fajtánként és törési övezetenként 0,5 – 0,5 kg mintaanyagot köteles biztosítani,(igény szerint) mely vizsgálatok eredményeiről visszajelzést ad a Termelői Csoport.

 

A felek megállapodnak abban, hogy a természetes szárítású burley dohányok főérvéggel rendezetten, leveles formában, a szabvány követelményeinek megfelelően elválogatva kerülnek átadásra, illetve átvételre. A csomagolás csak 80 cm x 50 cm x 50 cm nagyságú formaládában végezhető. A göngyök összevarrását természetes alapanyagú (kender, juta, stb.) zsineggel kell végezni. Célszerű a dohány kondícióját, nedvességtartalmát figyelembe véve: Burley dohányoknál, a 30-50 kg-os bálasúly elérése. Az e súlytartomány alatti és fölötti bálák készítését a termelő lehetősége szerint kerülje el.     



A göngyöket a Termelői Csoport által a termelő részére biztosított címkével kell ellátni. A termelő címkeszükségletét a Termelői Csoport területi agronómusa határozza meg a leszerződött és megtermelt mennyiség (35 kg/db bála) figyelembe vételével. A termelőnek a termelői címkén szükséges feltüntetnie, az általa elválogatott, előkészített dohány minőségi osztályát. A beszállítás során a termelő köteles a minőség megóvása érdekében a szállítmányt vízhatlan ponyvával letakarni. A dohányok csomagolásához a szerződött mennyiséggel arányban álló göngyöket a Termelői Csoport biztosítja elszámolási kötelezettség mellett. A gönyöleg átadásával egy időben a Termelő Csoport nyilvántartásba veszi az átadott mennyiséget. Ezt a mennyiséget csökkenti a felvásárlás során dohánnyal, illetve a felvásárlást követően üresen visszahozott göngyöleg számával. A termelő az üres göngyöleget a felvásárlást követő 10 napon belül adhatja le, a Termelői Csoport raktárhelyiségében. A vissza nem szolgáltatott göngyöleget a Termelői Csoport 176 Ft/db + ÁFA egységáron leszámlázza a termelő felé. Az elszámolás pénzügyi fedezeteként a Termelői Csoport az elszámolás időpontjáig visszatartja a beváltási kijárandóságból az elszámolásra átadott göngyöleg ellenértékét. A göngyölegforgalommal kapcsolatban a termékdíjról szóló törvény betartása a termelő felelőssége. Az átadásra felkínált dohányt csak a Termelői Csoport által biztosított göngyszerbe szabad csomagolni.

 

Az átadás-átvétel helyén a dohányok mérlegelését és minősítését az ULT Magyarország RT. végzi a Termelői Csoport agronómusa és a termelő, vagy megbízottja jelenlétében. A Burley dohány minősítésénél a Magyar Szabvány (MSZ 16802:2001) vonatkozó előírásai az irányadók.          

 

Kizárólag csak azoknak a beszállított dohány tételeknek a felvásárlása történhet meg, melyek teljesen mentesek a nem dohány eredetű anyagoktól, és a báláik csak természetes alapanyagú kötöző anyaggal lettek bevarrva. Bármely dohánytétel, amely nem dohány eredetű anyaggal szennyezet (NTRM, idegenanyag) a felvásárlás helyéről visszaküldésre kerül a termelő költségén, annak telephelyére további válogatásra, idegenanyag mentesítésre.



Azokat a göngyöket, amelyekben a szerződésben szereplő minőségi követelmény  szerinti dohánylevelek keverten vannak, azt a fellelhető legalacsonyabb minőségű és értékű osztályba kell átvenni és elszámolni.           



Dohányátadásra csak olyan nedvességtartalmú dohányokat lehet beszállítani, melyek nedvességtartalma a tárolás alatt minőségromlást nem okoz. A biztonságos tárolás miatt Burley dohányokat csak 20 %-os nedvességtartalomig lehet átvenni.

 

A felvásárlásra kerülő dohányok homoktartalma maximálisan 3% lehet. Az itt meghatározott szint fölötti homoktartalommal szennyezett dohányok nem kerülnek felvásárlásra.

 

Amennyiben a termelő és a felvásárló között az átvétel folyamán a dohány minősítése tekintetében vita merül fel, az esetben a termelő az átvevő bizottság vezetőjénél panaszt emelhet a Termelői Csoport képviselőjével. Ha eredménytelenül zárul a közös egyeztetés, a szóban forgó tétel átvétele meghiúsul. Az átvételt, termelői elszámolást követő termelői kifogásokkal a Termelői Csoport érdemben már nem tud foglalkozni.

 

A dohány elszállítása az értékesítés helyére a termelő feladata. Dohány szállítására csak idegen anyagtól és illattól mentes rakterű gépjármű használható fel. Szállításkor a takaróponyva használata elengedhetetlen a szállított dohányáru védelme érdekében.








Kövessen minket