Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nyilvános konzultációban való részvételre szólít fel a magyar dohánytermelők érdekképviseleti szerve

2010.10.29. 8:29:10

2010.10.29.


Elkészült az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága által rendelt, a dohánytermékekről szóló irányelv (TPD) felülvizsgálatának hatásvizsgálatához szükséges RAND jelentés.


 hspace=A zárójelentés megvitatására összehívott október 20-i nyilvános meghallgatáson végre a dohányiparban érdekelt szervezetek is részt vehettek, azonban a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) szerint a jelentés az előzetes várakozásokkal ellentétben nem nevezhető objektív szakértői véleménynek – többek között ezért is hívja fel a figyelmet a nyilvános konzultáción keresztüli véleménynyilvánítás lehetőségére.



Az EU-ban 2009-ben kezdődött meg az a folyamat, amely az Európai Unió Dohánytermék rendeletének felülvizsgálatát tűzte ki célul. Jelenlegi fázisában zajlik a Bizottság által meghirdetett nyilvános konzultáció, illetve a napokban került bemutatásra és megvitatásra a RAND jelentés, mely az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság által végzett esetleges hatásvizsgálatot támogatja.



Az Európai Dohánytermelők Szövetsége nagy előrelépésnek tartja, hogy bármilyen, dohányiparban érdekelt szervezet részt vehetett az ülésen, lehetőség kapva arra, hogy hivatalosan véleményt alkosson a TPD hatásvizsgálat folyamata során. Przemyslaw Noworyta, az UNITAB újonnan megválasztott ügyvezető igazgatója szerint azonban a szervezet által képviselt mintegy 90 000 termelő és 400 000, dohánytermelésben dolgozó személyt teljesen figyelmen kívül hagyta a RAND jelentés.



Bényei Illés, a MADOSZ elnöke egyetért az UNITAB első emberével, állítása szerint az adalékanyagok nem megfelelően átgondolt, tudományosan nem alátámasztott szabályozása itthon is munkahelyek elvesztéséhez vezethet. „A jelentés kulcsfontosságú szempontokat hagy figyelmen kívül, és a szövetségünk nem tartja elfogadhatónak, hogy a RAND jelentés bármilyen fontos szabálymódosítás alapjául szolgáljon” – foglalta össze a jelentéssel kapcsolatos véleményét Bényei. Megkeresésünkre Eisler József, az európai dohánytermelő országok dohánykutatóit tömörítő szervezet, az AERET elnöke is elmondta, hogy a jelentés következtetései nem megfelelő bizonyítékokon alapulnak: „A RAND a jelentésben maga is elismeri, hogy néhány, mind az átfogó jelleg, mind a megbízhatóság tekintetében nagyon rossz minőségű adatforrásra támaszkodott”.



A jelentésen kívül a MADOSZ elnöke már korábban nemtetszését fejezte ki a TPD felülvizsgálatának másik elemével, a nyilvános konzultációval kapcsolatban is. Sérelmezi, hogy az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság által publikált anyag csak angol nyelven és csak az interneten keresztül érhető el – megfosztva ezzel a magyar lakosság nagy részét a párbeszéd lehetőségétől –, illetve, hogy a kérdések és a választási lehetőségek megfogalmazása manipulatív jellegű. „Arra kérek minden hazai dohánytermelőt és a témában érintett honfitársat, hogy a magyar munkahelyek megvédése érdekében vegyenek részt a TPD jövőjének alakításában a nyilvános konzultáció kérdéseinek megválaszolásával, de ne hagyják magukat befolyásolni a félrevezető, sokszor megalapozatlan információk által” – tette hozzá Bényei Illés.



Az Európai Bizottság hivatalos nyilvános konzultációja a http://ec.europa.eu/health/tobacco/consultations/tobacco_cons_01_en.htm linken érhető el, míg a nem hivatalos magyar fordítás a www.new.madosz.hu oldalon található.


Forrás: madosz









Kövessen minket