Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Több kisebb vállalkozás viszi tovább az rt.-ként megszűnô dohánykutató munkáját.

2006.02.08. 12:00:40

Több kisebb vállalkozás viszi tovább az rt.-ként megszűnô dohánykutató munkáját.

2006.02.08.


Nem tűnik el nyom nélkül Több kisebb vállalkozás viszi tovább az rt.-ként megszűnô dohánykutató munkáját. 



Végelszámolással hamarosan megszűnik a Dokut Dohánykutató és Minôségfejlesztô Intézet Kutató-fejlesztô Zrt. A patinás – a mai értelemben vett kutatóhelyként az 1970-es években alakult, de történetét 1867-ig, a dohányjövedék-rendszer alkalmazásának kezdetéig visszavezetni tudó – debreceni kutatóintézet azonban nem tűnik el nyom nélkül. A már a kilencvenes években kiszervezett növénynemesítési, vetômag-termelési, valamint dohánytermék-gyártási tevékenységeken kívül a többi funkciót is önálló kft.-k viszik tovább. Borsos Jánosnak, a zártkörű részvénytársaság – immár utolsó – fôigazgatójának az a véleménye, hogy ha 1992-ben maguk a dolgozók, a kutatók nem privatizálják az intézetet, akkor az valószínűleg a 2004 közepén bezárt dohánygyárral együtt semmivé lett volna.



Maguk privatizálták



A korábbi tulajdonos ÁPV Rt. ugyanis a gyárral együtt kívánta magánosítani a kutatóhelyet. A dolgozóknak azonban sikerült elérniük, hogy munkavállalói résztulajdonosi program (mrp) keretében ôk vásárolhassák meg munkahelyüket. A szervezeti átalakítás részben már akkor megkezdôdött, ugyanis a dohánytermékek – vágott dohány, szivarok, dohányzási kellékek – gyártását a részvénytársaság tulajdonában lévô Róna Dohányfeldolgozó Kft., a fajtanemesítési és vetômag-termelési tevékenységet pedig a pallagi telephelyen munkálkodó Agro-Tab Kft. kereteibe koncentrálták. A Dokut Rt. – mely így holdingként működött – "fennmaradó része" a vidékfejlesztési és a társadalmi , közgazdasági kutatásokkal foglalkozott.




A Róna Kft.-be már 1994-ben külsô tulajdonostárs is beszállt, ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a piacon maradáshoz szükséges fejlesztéseket saját erôbôl nem tudják finanszírozni. A legutóbbi idôkben aztán a Dokut már csak 26 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a cégben, amelyet mostanra teljes egészében a két évszázados múlttal rendelkezô családi dohánykereskedô vállalkozás, a luxemburgi Heintz Van Landewyck s. a. r. l. birtokol. Borsos János példaszerűnek nevezte a több mint egy évtizedes együttműködést luxemburgiakkal, akik – mivel a Róna Kft.-t továbbra is jelenlegi helyén kívánják működtetni – elképzelhetô, hogy megvásárolják a Dokut tulajdonában lévô épületeket vagy azok egy részét.

Alkalmazkodni kell



A Dokut mostani "feldarabolásának" oka egyébként nem a sikertelenség – hiszen a részvénytársaság 2004-ben például 203 millió forintos forgalom mellett 25 millió forint adózott eredményt ért el – hanem Magyarország európai uniós csatlakozásának következménye abban az értelemben, hogy ebben a szervezeti formában már kevéssé lehet alkalmazkodni a megváltozott dohánypiaci feltételekhez. A feldolgozók ugyanis a világ bármely tájáról vásárolhatnak alapanyagot. A németek és a lengyelek ugyan ezen a téren is csikartak ki maguknak nemzeti kedvezményeket, mi magyarok azonban nem.



PÁL CSABA



pal.csaba@naplo.haon.hu













Kövessen minket