Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A Nyidoter Kft 2006. március 13-án megkezdte a szerződések kötését

2006.03.20. 7:46:41

A Nyidoter Kft 2006. március 13-án megkezdte a szerződések kötését

2006.03.20.



Tisztelt Dohánytermelőnk !








A Nyidoter Kft 2006. március 13. kezdte meg az éves dohánytermesztési szerződések kötését. Néhány fontos információt szeretnénk szíves figyelmébe ajánla-ni, melyek szoros összefüggésben vannak a szerződéskötéssel és az abban foglaltak teljesítésével.





Támogatás: 2006-ban minden dohánytermelő a jelenlegi EU támogatás 65%-ra lesz jogosult. Ez a Virginia dohány esetében 3.894,18 €/ha, ami 973.545 Ft/ha (250 Ft/€). A Burley dohányoknál 3.099,5 €/ha, 774.874 Ft/ha (250 Ft/ha). A támogatási rendeletek a későbbiekben fognak megjelenni, de az FVM ismertette a szakmával az egyeztetett, meghirdetés előtti változatot. A 2006-os rendelet a támogatás elnyerésének feltételéül 1,45 tonna/ha minimálisan betakarított és értékesített dohánymennyiséget határoz majd meg. Az 1,0-1,45 tonna/ha betakarított és értékesített mennyiség között a támogatás összege arányosan csökkentve lesz, míg 1,0 tonna/ha értékesített mennyiség alatt támogatás nem jár majd.



Szerződés: Termelői csoportunk 2006. február 13. küldött gyűlésén megismerve az új feltételeket úgy döntött, hogy az éves termesztési szerződésekben egységesen 1.550 kg/ha termésmennyiséget határoz meg. Ez az előírt termésátlag biztosítékot ad a termelőnek, hogy a támogatását garantáltan megkaphassa, és garanciát ad a Nyidoter Kft részére, hogy éves szerződéses kötelezettségeit maradéktalanul teljesíthesse. A termelői csoportunk minden dohánytermelő tagjának hitelt biztosít, az éves támogatása terhére a termesztési költségek fedezésére. Minden termelőnknek a szerződéskötést követően közös rendelkezésű számlát kel nyitnia, a Nyidoter Kft-vel, a hitel fedezetének biztosítása érdekében.



Vetőmag, palánta: A leszerződött mennyiség teljesítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő tőszám biztosítása. 2006-ban minimum 22 000 tő/ha kiültetett tőszámot írunk elő! Az ennek megfelelő vetőmagszükséglet 30 000 db/ha. Palánta megrendelésnél is ezt a minimális tőszámot vesszük figyelembe, ez alatt szerződést nem kötünk. A palánta 3,8 Ft/db áron kerül értékesítésre, melynek három éve változatlan az ára.





Terület kiválasztás: Az elmúlt években több dohánytermelő nem kellő körültekintéssel választotta ki a beültetésre szánt területét. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a mélyfekvésű, vízösszefolyásra hajlamos területek, táblarészek nem alkalmasak dohánytermesztésre. Ugyancsak alkalmatlanok a do-hányfojtó szádorral fertőzőt táblák. Az ilyen területeken a fenti okokból eredő terméskiesés nem tekinthető vis major alapnak!



Tápanyag visszapótlás: Az elmúlt évben a dohánytermesztésben felhasznált tápanyag mennyisége a szükségestől nagyobb mértékben csökkent, ami jelentős terméskiesést és minőségromlást eredményezett. A megfelelő tápanyag visszapótlással teljesíthető a leszerződött mennyiség, biztosítható a jó minőség és az elvárt beltartalmi értékek. A Nyidoter Kft a termesztéshez szükséges műtrágyákat és növényvédő szereket központi beszerzéssel biztosítja termelőinek, akik a szerződéskötéskor megadhatják konkrét igényeiket. A kemikáliák 2006-os árairól az agronómusok pontos tájékoztatást adnak.



Tetejezés, kacsgátlás: A 2006-os termesztési szezonban a Virginia és Burley dohányok tetejezése és kacsgátlása kötelező technológiai elvárás. A kacsgátláshoz az ajánlott készítmények a szerződéskötéskor megrendelhetőek. A javasolt technológiáról és a hektáronkénti költséigényről az agronómus kollégák tájékoztatást adnak. A kézi kacsozás vegyszeres kacsgátlás nélkül eredménytelen, technológiánkban nem elfogadott!







Sikeres és eredményes dohánytermesztési évet kíván a Nyidoter Ügyveztése nevében,





Nyíregyháza, 2006. március 13





Tátrai László

Ügyvezető Igazgató


Balogh László

Agronómiai Vezető













Kövessen minket