Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megállapodás !!!

2006.04.06. 8:00:47

M E G Á L L A P O D Á S !

2006.03.31.


Több hónapos érdekegyeztetéseket követően megállapodás született a termelő csoportok, az elsődleges feldolgozók valamint a MADOSZ között, 2006 március 30-án. 



A megállapodás értelmében elhárultak az akadályok a dohánytermesztés jog Magyaroszágon működő termelői csoportok közötti felosztását illetően.

A megállapodó felek felkérték a Magyar Dohánytermelő Országos Szövetségének elnökségét, hogy járjon el a hazai dohánytermesztési jog jogszabályban való mielőbbi kihirdetése ügyében. A megállapodás egyik leglényegesebb eleme a túlültetésre illetve a túlszerződésre vonatkozó pont.


Az aláírt dokumentumok:




Megállapodás




Alulírottak, a magyarországi dohánytermelői csoportok és elsődleges feldolgozók képviselői a hazai dohánytermelés biztonsága és kiszámíthatósága érdekében megállapodást kötünk, amely szerint:



- tudomásul vesszük és elfogadjuk, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége Elnökségének tagjai, valamint a NYIDOTER Dohánytermelői Csoport tagjai által a hazai dohánytermesztési jog felosztására vonatkozó – 2006. március 28-án Pócspetriben – megkötött megállapodásban (jelen megállapodás elválaszthatatlan melléklete) foglaltakat,



- tudomásul vesszük, hogy a megállapodásban foglaltak megszegése – túlszerződés, túlültetés – esetén a vétkes fél teljes kártérítési felelőséggel tartozik,



- egyetértünk és támogatjuk, hogy a MADOSZ Elnöksége e megállapodás alapján, kezdeményezze a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszternél - az Európai Unió illetékes bizottságának egyetértésével - a hazai dohánytermesztési jog jogszabályban való mielőbbi kihirdetését,



- A termelők képviselői tudomásul veszik, hogy a dohánytermesztési jogtól függetlenül SAPS és Top-up támogatás csak a ténylegesen beültetett területekre jár – a külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése esetén -.





Hajdúszoboszló, 2006. március 30.


Aláírók: DOFER Rt., ULT Magyarország Rt., DÉDOSZ, NYIDOTER Kft , Szabolcsi Doh. Term. Szöv., MADOSZ






Megállapodás







Készült : 2006. március 28. a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének hivatalos helységében



Tárgya: dohánytermesztési jog kérdése



Jelen vannak:



A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége részéről:



Bényei Illés MADOSZ elnöke

Kocsis Miklós MADOSZ alelnöke

Eisler József MADOSZ titkára



A NYIDOTER Kft. részéről :



Maczali Ferenc temelő

Gál Mihály termelő

Durbák Ferenc termelő

Tóth Sándor termelő




A jelenlévő Nyidoter Kft. Termelői, mint a 2006. március 14-i „ Nyidoteres „ értekezlet kijelölt képviselői, valamint a Madosz jelenlévő képviselői áttekintették a rendelet módosítások kapcsán kialakult vitás kérdés – dohánytermesztési jog – jelenlegi helyzetét, az egyes termelői csoportok e kérdésben kialakult álláspontjait és az alábbi megállapodásra jutottak:





1. A Nyidoter termelők képviselői szem előtt tartva termelői csoportjuk érdekeit valamint elismerve a más termelő csoportok érdekit is e megbeszélésen, a MADOSZ ügyvezetése által tett javaslatot, mely szerint a dohánytermesztési jog az alábbiak szerint kerüljön felosztásra, elfogadják.







































 


Virginia


Burley


összesen


 


ha


Nyidoter Kft.


2810


1350


4160


DÉDOSZ és Szabolcsi D. Szöv.


1248


450


1698


mindösszesen


4058


1800


5858









A fenti táblázat szerint a Nyidoter Kft. területe 2005 évhez képest 314 ha területtel bővül, míg a Dofer érdekeltségű termelői csoportok területe 112 ha területtel csökken 2005 évhez képest.



2. Felkérik a MADOSZ vezetését, hogy a fenti felosztást a még érintett termelői csoportokkal egyeztetve járjon el az FVM rendeletalkotóknál és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a dohánytermesztési jogot szabályzó rendelet a lehető leggyorsabban kerüljön kihirdetésre.



3. Felkérik a MADOSZ vezetését arra, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg a túlültetés lehetőségét, megakadályozva ezzel is a dohánytermesztés jövedelmi pozíciójának további romlását. Hívják fel a figyelmét a még érintett termelői csoportoknak, valamint a velük szerződéses kapcsolatban lévő elsődleges feldolgozóknak is erre az elhatározásra.



4. Az aláíró felek megállapodnak abban, hogy az itt jelenlévő és kézjegyükkel hitelesítő Nyidoter Kft. képviselők ismertetik és elfogadtatják tagjaikkal a fenti felosztás tényét.



5. A MADOSZ vezetése a fenti megállapodás realizálása érdekében szükséges lépéseket haladéktalanul megteszi és annak eredményéről tagságának beszámol.






Kmf.







Bényei Illés        Maczali Ferenc

elnök                termelő









Kocsis Miklós       Durbák Ferenc

Alelnök               termelő









Eisler József                 Gál Mihály

Titkár                      termelő







Tóth Sándor

Termelő



























Kövessen minket