Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Feladatok a dohányültetvényekben

2014.05.29. 8:28:24

2014.05.29.



Az idei dohánytermő területek beültetését követően az elkövetkező napok feladatainál az alábbiakra kell kiemelt figyelmet fordítaniuk:



*   Először is, a float bed palántanevelési technológiánál használt tálcákat, ha azokat nem cserélik le és a 2015. évi palántanevelésnél is fel kívánják használni, gondosan mossák el és fertőtlenítsék le. Bármilyen fertőtlenítő szer ajánlott, mely használata engedélyezett a hajtatásos kertészeti kultúrákban.



*   A talaj mozgatása elengedhetetlen. Mihelyt a talajnedvességi állapota lehetővé teszi, azonnal meg kell kezdeni a gépi és kézi kapálásokat, ezzel a talaj megfelelő levegő és nedvességi állapotát vissza lehet állítani, mely alapja a gyökerek és a növény zavartalan fejlődésének. Így hamarabb visszamelegszik az esetlegesen lehűlt talaj, mely csökkenti a gombás, baktériumos betegségek fellépésének lehetőségét, valamint a gyökerek és a növény fejlődését.



*   A lehűlt, levegőtlen talajban a gyökérműködés lelassul, vagy leáll, mely a növények fejlődéséhez szükséges tápanyag felvételben és ellátásban zavart okoz. Csapadékos időben a talajban felvehető formában lévő nitrogén egy része is a mélyebb, a kiültetett növények gyökerei számára még most elérhetetlen talajzónába mosódik. Nagyon fontos a lemosódott nitrogén pótlása fejtrágyaként, melyhez jó támpontot biztosít a korábbi talajmintavétel alapján adott tápanyag feltöltési szaktanácsadás. A heves esők áztatta táblákon a javasolt kijuttatható nitrogén fejtrágya mennyiség egy 10-20%-os mennyiséggel növelhető. (Laza szerkezetű talajnál nagyobb, kötött talajoknál kisebb mértékben.) Figyelembe kell venni azt, hogy amikor a gyökérfejlődés beindul, a mélyebb rétegekbe mosódott nitrogén egy részét a növény felveheti, mely lassú és kései érést okozhat az ültetvényben. Ahol már van a növényállományban elegendő lombfelület a megfelelő alaptrágyázás mellett kiegészítésként a komplex (makro-, mezo-, mikroelem tartalmú) lombtrágyák használata is javasolt a növényvédelmi beavatkozások során.



*   A növényvédelem is kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon. A folyamatos, heves esőkkel a talaj szemcséi felcsapódva megsértik az alsó levelek bőrszövetét, mely sérüléseken keresztül a gombás és baktériumos betegségeket okozó kórokozók szabadon jutnak be a növény szervezetébe. Nagyon fontos az időbeni védekezés, de figyelembe kell venni, a dohányipar szakmai elvárásait is a növényvédőszer megválasztásánál és az alkalmazott technológia megválasztásánál. Egy termesztési szezonban csak egy alkalommal lehet mankocebes kezelést végezni, a maximálisan megengedett növényvédőszer maradék szint betartása érdekében. Amennyiben további gombalőszeres kezelés szükséges, ott más hatóanyagú készítményt kell felhasználni, a megfelelő szer rotáció betartásával. Az első kapáláskori növényvédelemnél esős időjárás esetén Ridomil Gold MZ 68 WG készítményt, míg napos-száraz időjárási körülmények között Antracol 70 WG készítmények használatát ajánljuk a engedélyokirat szerint.



*   Az állati kártevőkre, vetési bagolylepke (Agrotis segetum) dohánytripsz (Thrips tabaci) széleskörű megfigyelési rendszert üzemeltetünk és végeznek a termelők. A meleg, száraz április, május eleje a lepkék fejlődését felgyorsította. A rajzás megfigyelés eredményei nem mindig mutatják a valós képet, és az egyes parcellák között is nagyon komoly eltérések lehetnek. Már vannak kikelt, táplálkozó lárvák, a hűvösebb, csapadékos időjárástól függetlenül. Mindkét károsító ellen a védekezést a tábla bejárása, tüzetes átvizsgálása kell hogy megalapozza. Lehetnek olyan területek, amelyek korán kiültetésre kerültek, hogy már a hét végén el kell végezni a kezelést. A permetezést felhős időben nap közben is el lehet végezni, mivel az esti kezeléseket a délutáni záporok megakaszthatják. A legnagyobb kárt a várakozás okozza! A csapdázási helyszínek feldolgozott eredményei szerint, a vetési bagolylepke ellen a leghatásosabb védekezési időszak a jövő hét, de természetesen ez minden esetben a védekezés időpontját a helyi megfigyelések eredményei alapján kell meghatározni. Ahol nincs ilyen, ott a helyileg illetékes agronómiai szaktanácsadónk ad felvilágosítást és segítséget. A nagyobb gazdaságokban, ahol a növényvédőszer kijuttatás szakmai és technikai feltételei biztosítottak az I. forgalmi kategóriás készítményekhez, a Pyrinex 25 CS, míg a kisebb dohánytermő gazdaságokban a Bulldock 25 EC készítmények használatát javasoljuk, szintén az engedélyokiratokban meghatározottak szerint.



Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt.



 









Kövessen minket