Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A gyapjú Terméktanács elutasítása után a dohány Terméktanács felfüggesztve ...?

2006.09.16. 19:01:46

Sajtóközlemény

2006.09.15.



A gyapjú Terméktanács elutasítása után a dohány Terméktanács felfüggesztve ...?



Az Európai Bíróság szeptember 7. én kelt határozata, mely a Spanyol Állam panaszát követően felfüggeszti a gyapjú Terméktanács reformját, jelentősen módosítja a dohány ágazat kilátásait. Valójában a két Terméktanácsot azonos rendelkezés alapján meghatározott (a gyapjúra, az oliva olajra, a dohányra és a komlóra vonatkozó) egymáshoz igen közel álló eljárásmenet szerint fogadták el, melyek számos azonos vonással rendelkeznek – a munkaerő súlya, társuló feldolgozó ipar, érzékeny vidéki zónákban található telepítés, …



Ugyan a dohány számára a luxemburgi megállapodás még mindig kedvezőbb volt a Bizottság "gyilkos" javaslataihoz képest, az ágazat kezdettől fogva kijelentette, hogy azzal nem elégszik meg. Az Európai Parlament realista javaslatánál jóval magasabb szétválasztási szinten túlmenően a reform második szakasza 2010.től kezdve valójában tökéletesen diszkriminatóriusnak tűnt a dohány számára. Lehetséges-e ily módon megcsúfolni a KAP valamennyi általános elvét és kisemmizni a termelőket – mivel a jövőbeli Terméktanács szerepe csupán a teljesen szétválasztott prémiumok 50%-ának befizetésére korlátozódik, a maradék 50% pedig a termelési zónák átszervezését szolgálja a vidékfejlesztés keretében?



Ennek értelmében a gyapjúnál elfogadott érvek– az arányosság elvének megsértése, nem megfelelő hatás tanulmányok, nevezetesen a termelési-és munkaerő költség vonatkozásában, a termelők jövedelem vesztése és az elsődleges feldolgozó vállalatok drámai helyzete– méginkább ráillik a dohány ágazatra.



A 2006. évi, ezen új Terméktanács keretében elsőként megvalósított termés számadatai e termelés egyensúlyának alapvető megkérdőjelezéséről tanúskodnak, főként a 2006.-ra becsült 250.000 tonnás terméssel a 2005. évi 370.000 tonnával szemben.



Az UNITAB az ágazat más szervezetivel együttműködve már most vizsgálja a jogi köbenjárás mindazon módjait, melyekkel a legrövidebb időn belül módosítani lehet egy olyan szabályozást, mely sérti az Unió és az uniós Egyezmények alapvető elveit.



Az UNITAB Sajtó referense – M. François VEDEL

Union Internationale des Producteurs de Tabac

/Dohánytermelők Nemzetközi Egyesülete/

19 rue Ballu - 75009 Paris - France

Tél : 33 (0) 1 44 53 48 00 - Fax : 33 (0) 1 42 81 16 86

e-mail : unitab@wanadoo.fr



Az UNITAB összefogja az Európai Unió valamennyi dohánytermelő országának dohányegyesületeit és dohánytermelőit– Németország, Belgium,Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Szlovákia – illetve Svájc, valamint kapcsolatot tart fenn Bulgáriával és Romániával, mely országok csatlakozása folyamatban van az Európai Unióhoz.



Az eredeti dokumentum letöltése.


Kapcsolodó anyag: A bíróság megsemmisitette az új gyapottámogatási rendszert.


Bényei Illés MADOSZ elnöke

Eisler József MADOSZ titkára










Kövessen minket