Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Felmérés a foglalkoztatás körülményeiről

2023.10.03. 14:47:00

     Kander Anikó,
     irodavezető
ULT Magyarország Kft.

 

Az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft. képviselői 2023. június 25. és szeptember 21. között összesen 45 farmon tettek „előre nem bejelentett” látogatást, amely a szerződött gazdaságok 20%-át fedi le.

A látogatások célja egy felmérés készítése volt, amellyel pontos képet kapunk arról,  hogy a magyar dohánytermelők milyen mértékben felelnek meg a anyavállalatunk által támasztott elvárásoknak a foglalkoztatás, környezetvédelem területén. Ebben az évben a foglalkoztatás került a fókuszba, így amikor ez megoldható volt, a termelő által foglalkoztatott dolgozókat is bevontuk a felmérésbe és megkérdeztük a foglalkoztatás körülményeiről (az esetek közel 30%-ban).

Az eredmények kiértékelése a héten lezajlott, ami alapján megállapítható, hogy a magyar dohánytermelők általánosságban véve magas szinten megfelelnek a Mezőgazdasági Foglalkoztatási Gyakorlatok (ALP) által támasztott alapelveknek. A korábbi évek látogatásainak eredményéhez képest határozott javulást tapasztaltunk a környezetvédelem valamint a növényvédőszer raktározás területén. Azonban a látogatás megerősített bennünket abban is, hogy tovább kell folytatnunk a termelők képzését a zöld dohány betegséggel kapcsolatos munkáltatói tájékoztatási kötelezettségről, a magasban végzett munka esetén használatos biztonsági felszerelésekről illetve a fiatalkorú munkavállalók (16-18 év közöttiek) által nem végezhető „veszélyes” munkákról.

A felmérés eredményét a következő évi STP (Fenntartható Dohánytermesztés) programunk kockázatelemzésekor fogjuk felhasználni a fejlesztendő területek meghatározásához. Ezúton is köszönjük a termelők együttműködését és rugalmasságát abban, hogy lehetővé tették a felmérés elkészítését.



Forrás: Kander Anikó, irodavezető ULT Magyarország Kft.







Kövessen minket