Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Lengyelország, Románia és Bulgária igen, Magyarország nem kapja meg az 53 millió eurós pénzügyi segítséget

2023.03.23. 9:33:00


Az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavarokat előidézve a mezőgazdasági folyamatokban. Hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, azonban – most úgy tűnik – mi ezt nem kapjuk meg.

Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben a MTI-nek az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

Mint mondta, hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg ezt a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget.

Véleménye szerint a bizottság döntése szakmai tévedésen alapszik. A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással az gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Tévedés az is, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést – jelentette ki Nagy István.

Ezért felkérte a bizottságot állásfoglalásnak felülvizsgálásra. “Statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad.” – jelentette ki. Hozzátette: a magyar kormány minden erővel azon van, hogy a bizottság megváltoztassa álláspontját.



Forrás: Magro.hu







Kövessen minket