Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kiderült, mekkora összegben mehet az ingyen öntözés

2023.05.05. 6:49:00


Több mint 5 milliárd forint pluszkiadást jelent a költségvetésnek a két hete bejelentett kormányzati döntés, miszerint ingyenessé teszi idén a gazdáknak a kormány a mezőgazdasági öntözést, részben enyhítve ezzel a termelők tavalyi aszály okozta kárait is.

A bejelentéskor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még úgy saccolt, hogy a 10 milliárd forintot is elérheti az átvállalt költség, de a részletes szabályozást tartalmazó, most közzétett kormányrendelet-tervezetből kiderül, hogy ennél jóval kisebb lesz az összeg. A tervezhez mellékelt hatásvizsgálati lap szerint az intézkedés költségvetési hatása idén 5,37 milliárd forint – írja a Hvg.hu.

rendelettervezet szerint a cél, hogy a mezőgazdasági termelés folyamatos fenntartása és a piaci versenyképesség megőrzése érdekében a termelők az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetében a mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól a 2023. évben mentesüljenek. Vagyis az élelmiszer-ellátás biztonsága céljából az állam az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat vízszolgáltatási díját a mezőgazdasági vízhasználóktól átvállalja – jegyzi meg a lap.

A tervezet rögzíti, hogy az ingyenessé tett öntözés miatt az állami vízszolgáltatók bevétele csökken, ezt a kiesést viszont a költségvetésnek fedeznie kell „a folyamatos mezőgazdasági vízszolgáltatás fenntartása érdekében”.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az idei évre vonatkozó mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződéseket módosítani kell és a vízhasználó részére a már befizetett díjat a szolgáltatónak vissza kell téríteni. A szerződésmódosításokat a mezőgazdasági vízszolgáltató készíti elő.

 



Forrás: hvg, infostart







Kövessen minket