Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

26-27 ezer diák részvételére számítanak az idei Nyári diákmunka programban

2023.06.14. 8:31:00


Mintegy 26-27 ezer diák részvételére számít idén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Nyári diákmunka programban, amelyre 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány - közölte Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

    Kifejtette: a diákmunkára is érvényesek a Munka törvénykönyvének előírásai; nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint.
    A 25 év alattiakra érvényes szja-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel - hangsúlyozta.
    Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában arról is beszélt, hogy a támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.
    Önkormányzatoknak az állami támogatás a bérjárulék 100 százalékát fedezi legfeljebb hatórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig 8 órás munkavégzésnél a cégek a bérjárulékok 75 százalékát kapják kézhez.
    A diákmunkára speciális szabályok érvényesek: a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát (este 10 órától), rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra, és a munkáltatónak biztosítani kell a 12 órás pihenőidőt. Továbbá legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható.
    Közölte: a munka.hu weboldalon elérhető a diákmunkával kapcsolatos minden lényeges információ.



Forrás: mti







Kövessen minket