Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Franciaország betiltja az eldobható e-cigarettákat

2023.12.07. 6:39:00


A francia parlament áldását adta az egyszer használatos elektronikus cigaretták betiltásáról szóló javaslatra. A képviselők szerint ezek az eszközök a kaput jelentik a tizenévesek dohányfüggőségéhez, és károsak a környezetre is.

A Nemzetgyűlés alsóháza hétfő este egyhangúlag szavazta meg a lépést, amelyhez még a francia felsőház szenátusának támogatására és az Európai Bizottság engedélyére is szükség van.

Az előretöltött, eldobható e-cigaretta, az úgynevezett puff népszerű a fiatalok körében. Magas a nikotintartalma, sokféle ízben kapható, és olcsó.

„Utat nyit a komoly függőség felé” – vélte Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter.

„Ezek a cigaretták nevetségesen olcsók, a gyümölcsös és cukros íz vonzó, és kis méretük miatt könnyen elrejthetők a szülők elől” – mondta Francesca Pasquini képviselő, aki tavaly novemberben nyújtotta be a törvénytervezetet.

A jogszabály másik támogatója, Michel Lauzzana közölte, hogy a francia orvostudományi akadémia „a gyerekek és tizenévesek alattomos csapdájának” minősítette a puffot.

Az indítványt, amelyre mind a 104 jelen lévő parlamenti képviselő igent mondott, támogatja Élisabeth Borne miniszterelnök is, aki szeptemberben az eldobható elektromos cigaretták betiltását szorgalmazta.

A törvényjavaslatot egyhangúlag szavazták meg, bár Rachel Keke szélsőbaloldali képviselő felszólította a kormányt, hogy „mutasson példát”. A megjegyzés Borne-nak szólt, akit gyakran látnak e-cigizni a parlamenti viták során.

„Környezeti katasztrófa”

A parlamenti képviselők helytelenítették az eldobható e-cigaretta ökológiai hatását is, Rousseau egyenesen „környezeti csapásról” beszélt.

Pasquini elmondta, hogy magas a műanyag- és lítiumtartalmuk, aminek előállításához nagy mennyiségű olajra és vízre van szükség, amelyeket „szerte a világon siralmas körülmények között” nyernek ki.

A jogszabály, amely egy nagyobb kormányzati dohányzásellenes kampány része, most a szenátus elé kerül jóváhagyásra.

Ezután zöld utat kell kapnia az Európai Bizottságtól is, amely főként arról fog dönteni, hogy a tilalom arányos válasz lenne-e a problémára.

Ha a folyamat zökkenőmentes, a kormány reményei szerint 2024 szeptemberében életbe lép a tilalom.

A Franciaországban két évvel ezelőtt bevezetett puff elleni lépés hasonló németországi és írországi kezdeményezéseket követ.

A dohányzás évente 75.000 – egyébként elkerülhető – halálesethez vezet Franciaországban – mondta Karl Olive képviselő.

„Ez nem csak statisztika. Keresztnevek, életek, családok gyászolnak romokban heverve” – tette hozzá.

A kormány múlt hónapban bejelentette, hogy betiltják a dohányzást az ország összes strandján, a nyilvános parkokban és az erdőkben, valamint az iskolák közelében.

A cigarettára kivetett adót is emelni készülnek, egy húszszálas doboznál ez jelenleg körülbelül 11 euró, de 2025-re 12, a rákövetkező évben pedig 13 euróra nő.

Emmanuel Macron elnök 2021-ben tett ígérete szerint a kormány célja, hogy 2032-re létrehozza „az első dohányzásmentes nemzedéket”.



Forrás: Szabad Európa







Kövessen minket