Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Közel 50 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a Continental Dohányipari Csoport a 2022-es évhez képest

2023.12.11. 12:17:00


Eredményesen zárta a Virginia dohány felvásárlását a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt.: a társaság összesen 1 315 tonna termést vásárolt fel, amely mintegy 49 százalékos növekedést jelent a tavalyi szezonhoz képest. A felvásárlási ár tekintetében szintén számottevő, 40 százalékos emelkedést könyvelhetett el a DOFER, 1 509 Ft/kg átlagár mellett zajlott le a felvásárlási folyamat. Mindkét mutató növekedésében meghatározó szerepet játszott a felvásárlási-alapár tavaszi, cégcsoport által eszközölt, 50 százalékos emelése.

Az idei évben kedvező előjelekkel kezdődött meg a mesterséges szárítású Virginia dohány felvásárlása a Continental Dohányipari Csoportnál: a termesztés a tavalyinál 11 százalékkal nagyobb, 918 hektárnyi, javarészt a Nyírségben található területen zajlott, aminek nyomán a szerződött mennyiség is növekedett 7 százalékkal a 2022-es évhez képest, 1 019 tonnát kitéve. Mindezek mellett az időjárás jelentősen előnyösebbnek bizonyult a termelés szempontjából.

A betakarítási- és a felvásárlási szezon eredményei ennek megfelelően jelentősen felülmúlták a 2022. évi mutatókat. Míg a felvásárolt mennyiség 49, a felvásárlási egységár 40 százalékkal nőtt: a DOFER Dohányfermentáló Zrt. 1 315 tonnányi termést vásárolt fel, 1 509 Ft/kg egységáron. Ugyan a társaság szakértői szerint a dohányszövetek némileg tartalmatlanabbak, mint amire az előzetes várakozások alapján számítani lehetett, a szívási minőség ideális, így az évjárat összességében egyértelműen sikeresnek tekinthető.

A több, mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig. A DOFER Dohányfermentáló Zrt. a csoport dohánytermesztésért felelős tagja szerződi le és vásárolja fel a magyar dohánytermés egyharmadát.

A felvásárlási időszak ezzel még nem ért véget: a természetes szárítású, a Virginiához képest sokkal kisebb területen termesztett Burley dohány felvásárlása várhatóan januárban fejeződik be.

„Az idei évben sikeresen kompenzáltuk a 2022-es, több szempontból is kihívásokkal teli év gyengébb termésmennyiségét. Amellett, hogy az időjárás is kedvezőbb volt, meggyőződésem, hogy ebben a dohányfelvásárlási-alapár év eleji, 50 százalékos növelése is jelentősen közrejátszott. Kiemelném továbbá a NAV aktív és hatékony munkáját, amely eredményesen minimalizálta az illegális termelői dohány értékesítést” – mondta el Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló Continental Dohányipar Zrt. vezérigazgatója.



Forrás: Continental Dohányipari Csoport







Kövessen minket