Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az ipar riasztónak látja a piacot a fekete kereskedelem miatt

2024.01.26. 9:13:00


A Pakistan Today jelentése szerint a dohányipar illetékesei vészharangot fújnak a csempészett és hamisított cigaretták Pakisztánba való beáramlása miatt .

A Pakisztáni Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 júliusa és 2023 novembere között az iparág termelése 40 százalékkal csökkent. A BAT leányvállalata, a Pakistan Tobacco Co. (PTC) tisztviselői a csökkenést nagyrészt az illegális dohánytermékek növekedésének tulajdonították.

A PTC Senior Business Development Manager Qasim Tariq szerint jelenleg mintegy 850 millió hamisított cigarettarudat adnak el Pakisztánban, ami miatt a kormány 5,7 milliárd PKR-t veszít el az adóbeszedésből.

Míg együtt csak a hazai dohánypiac 60 százalékát ellenőrzik, a PTC és versenytársa, a Philip Morris Pakistan az ország dohányadójának 98 százalékát fizetik. A fennmaradó 52 dohánygyártó cég ezzel szemben mindössze 2 milliárd PKR adót fizetett a 2022-es költségvetésben, miközben a cigarettapiac 40 százalékát adták.

A Szövetségi Adóhivatal 2019-es jelentése szerint az illegális cigarettakereskedelem több mint 36,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Pakisztánban.

Qasim hangsúlyozta, hogy az adók beszedése csökkent 2012 és 2016 között, miután a kormány átállt az új adóstruktúrára.

Január 13-án az adóhatóság munkatársai 13,77 millió darab illetékmentes cigarettát foglaltak le.  



Forrás: Tobacco Reporter, Fotó: Taco Tuinstra







Kövessen minket