Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Legalább egymillió forintra büntetik majd azt trafikot, amelyik 18 évnél fiatalabbnak ad el dohányterméket

2024.01.31. 8:30:00


A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzi a trafikokat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely kiemelt feladatának tekinti, hogy távol tartsa ezt a korosztályt a dohányzástól, írta az MTI.

Az SZTFH azt írta közleményében: egész évben próbavásárlásokat tart majd, hogy ellenőrizze, betartják-e a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályait. Azt ígérték, idén az összes hazai trafikot legalább egyszer ellenőrzik.

A 18 év alatti fiatalok dohánytermékkel történő kiszolgálásának esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók: a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti.

18 éven aluli fiatal nem léphet be dohányboltba, őt tilos dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni. Ha az értékesítőnek kétsége merül fel a vásárló vagy a fogyasztó életkorával kapcsolatban, köteles felszólítani őt életkora igazolására. Megfelelő igazolás hiányában meg kell tagadnia a dohánytermékkel kiszolgálást.

 



Forrás: telex







Kövessen minket