Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A COP az egészségre és a környezetre vonatkozó ígéretekkel zárul

2024.02.13. 11:48:00


Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC) részes felei konferenciájának (COP10) 10. ülésszaka február 10-én zárult azzal a kötelezettségvállalással, hogy megerősíti a dohányzás környezetre és egészségre gyakorolt ​​hatásai elleni védelmet.

"Történelmi döntést hoztunk a 18. cikkel kapcsolatban" - mondta Adriana Blanco Marquizo, az FCTC titkárságának vezetője közleményében, amelyben  leírja az FCTC környezet védelmére és minden ember egészségére összpontosító cikkének megerősítésére irányuló lépéseket.

„A határozat sürgeti a feleket, hogy vegyék figyelembe a dohánytermékek termesztéséből, gyártásából, fogyasztásából és hulladékkezeléséből eredő környezeti hatásokat, és erősítsék meg e cikk végrehajtását, többek között a dohányzással és a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzeti politikákon keresztül” – mondta Blanco Marquizo. mondott.

Február 5. és 10. között Panamavárosban 142 párt képviselői gyűltek össze, hogy a szerződés végrehajtásának előrehaladásától a dohánytermékek reklámozásának, promóciójának és szponzorálásának szabályozásáig számos kérdéssel foglalkozzanak.

A WHO szerint évente mintegy 200 000 hektár földet irtnak ki dohánytermesztésre, ami az üvegházhatású gázok éves növekedésének 20 százaléka.

A határozat foglalkozik a cigarettaszűrők kérdésével is. A WHO szerint évente 4,5 billió cigarettacsikket dobnak ki világszerte, ami 1,69 milliárd fontnyi mérgező, műanyagot tartalmazó szemetet jelent.

„Speciális körülmények között – például napfény és nedvesség esetén – a cigarettaszűrők kisebb műanyagdarabokra bomlanak le, és végül kimosódnak az egyetlen cigarettában található 7000 vegyi anyag egy része” – írta honlapján a WHO. „E vegyi anyagok közül sok környezetre mérgező. A 18. cikkről szóló döntés nagyon időszerű, tekintettel a folyamatban lévő kormányközi tárgyalóbizottságokra, amelyek egy nemzetközi, jogilag kötelező erejű eszköz kidolgozásán dolgoznak a műanyagszennyezésről, beleértve a tengeri környezetet is.”

A COP10 küldöttei megállapodtak abban is, hogy megerősítik a határokon átnyúló dohányreklámra, promócióra és szponzorációra, valamint a dohánynak a szórakoztató médiában való megjelenítésére vonatkozó iránymutatásokat.

Ezenkívül két szakértői csoportot hoztak létre – az egyik az FCTC 2.1. cikke szerinti, előremutató dohányzás-ellenőrzési intézkedésekkel foglalkozik, a másik pedig a 19. cikkre összpontosít, amely a felelősségre vonatkozik.

A COP10 más döntései az emberi jogok WHO FCTC-n keresztüli előmozdítására, valamint az FCTC Befektetési Alap megerősítésére vonatkoznak.

A felek megállapodtak abban is, hogy öt évvel meghosszabbítják a 2019–2025 közötti időszakra szóló, a dohányzás elleni küzdelem felgyorsítására vonatkozó globális stratégia: A fenntartható fejlődés előmozdítása a WHO FCTC 2019–2025 végrehajtása révén annak érdekében, hogy az teljes mértékben igazodjon a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrendhez.

A COP10 elfogadta a Panamai Nyilatkozatot is, amely felhívja a figyelmet a dohányipar érdekei és a közegészségügy érdekei közötti „alapvető és kibékíthetetlen konfliktusra”. A nyilatkozat azt is egyértelművé teszi, hogy a kormányokon belüli politikai koherenciára van szükség ahhoz, hogy megfeleljenek a WHO FCTC 5.3. cikkében foglalt követelményeknek, amely a közegészségügyi politikák védelmét célozza a dohányipar kereskedelmi és egyéb érdekeltségeivel szemben.

Ellentmondva a Panamába utazó dohánytermelők és fogyasztói csoportok megfigyelésének, a WHO ragaszkodott ahhoz, hogy a COP10 nyitott legyen a média előtt, amely szerinte lehetősége van minden nyilvános és nyílt ülés megfigyelésére.

A COP10-et a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolásáról szóló jegyzőkönyv részes feleinek találkozója követi, amely február 12–15-én ül össze Panamavárosban.



Forrás: tobaccoreporter.com/







Kövessen minket