Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Aszály: a dohánytermelés várhatóan csökkenni fog

2024.03.13. 8:10:00


A Dohányipari és Marketing Tanács (TIMB) szerint a dohánytermelés várhatóan 265 millió kilogrammra csökken ebben a szezonban az előző szezonban regisztrált 294 millió kilogrammról.

Zimbabwe Independentnek nyilatkozva a TIMB közkapcsolati tisztviselője, Chelesani Tsarwe azt is elmondta, hogy a dohánytermesztők száma csökkent az uralkodó aszály következtében. Azt mondta:

Az elvégzett termésbecslésből, amely egy országos dohány-előrejelzési gyakorlat, amely segít meghatározni az országos hozamot és termelést, a testület 265 millió kilogramm hozamot vár.

Tsarwe elmondta, hogy a gazdák kifizetéseik 75% -át amerikai dollárban kapják meg ebben a szezonban, a fennmaradó részt pedig zimbabwei dollárban fizetik ki. Azt mondta:

A termelők fizetésével kapcsolatban az igazgatóságot a Zimbabwei Tartalékbank (RBZ) irányítja.

Az idei szezonra vonatkozóan az RBZ azt tanácsolta, hogy a dohánytermesztők devizavisszatartását a 2023/24-es dohánypiaci szezonra 75%-ban szabványosítsák, összhangban a többi piaci szereplő visszatartási szintjével.

Tekintettel arra, hogy a dohánytermelőknek helyi pénznemben fizetendő 25%-ot az összes hitel, illeték és egyéb marketingköltség rendezése után a nettó értékesítési bevételre alkalmazzák, ennek a megállapodásnak a nettó hatása az, hogy a dohánytermelőnek ténylegesen 75%-nál magasabb devizavisszatartással kell rendelkeznie.

A dohány Zimbabwe egyik legnagyobb devizakeresője. Az idei marketingszezon jövő hét szerdán kezdődik.

Bővebben: Pindula hírek



Forrás: www.pindula.co.zw







Kövessen minket