Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Ne maradjon töretlenül

2008.08.29. 10:13:47

Ne maradjon töretlenül

2008.08.29.



Nem csak a dohány jó minőségét, a többlet mennyiségét is ösztönzik.



Hazánkban a dohánytermesztés és a feldolgozás szervezett formában a XIX. század második felében kezdődött, természetesen mindig az adott kor technológiai lehetőségeihez igazodva.



Térségünkben e növény nagy hagyományokkal rendelkezik, a hosszú évek során dohánytermesztő dinasztiák jöttek itt létre – ismertette Neményi Zsolt, a Szabolcsi Dohánytermesztő és Értékesítő Szövetkezet elnöke a hét elején Ófehértón tartott rendezvényükön, melyen többek között a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetői, a debreceni Dohánykutató Központ szakemberei és a Dofer Zrt. fejlesztési részlegének munkatársai is részt vettek.


 hspace=


A szövetkezet a megyében közel négyszáz hektáron évente mintegy 550–560 tonna dohányt állít elő – mondta Neményi Zsolt. Az idei termés véleménye szerint jobb a korábbi évekénél, érdemes tehát még jobban odafigyelni a betakarításnál.



Benedek János Dofer Dohányfermentáló Zrt. vezérigazgatója


 


A termelés biztonsága miatt a dohány termeltetése csak szerződésekre alapozva lehetséges, mondta többek között előadásában Benedek János, a hazai dohánytermelésnek mintegy 30 százalékát integráló Dofer Dohányfermentáló Zrt. vezérigazgatója.



E rendkívül munkaigényes növényt szakmailag jól felkészült termelők, viszonylag kis területű ültetvényeken, a minőségi paramétereknek megfelelően állítják elő – ismertette Benedek János. Kiemelte: ebben az évben a minőségi mellett mennyiségi felárat is fizetnek számukra (pl. a Virginia típusú dohány esetében – a 1,45 tonna fölötti rész – felvásárlási árát mázsánként tizenötezer forinttal emelik meg).– Ez ösztönzi termelőinket a teljes termés betakarítására, hiszen jelentős többletbevételt eredményez.




 

Az esemény résztvevői Ófehértón megtekinthették a társaság fajta összehasonlító kísérletét, valamint a töves szárítás gyakorlati alkalmazását is megszemlélhették.


 


Forrás: Kelet-Magyarország













Kövessen minket