Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

MADOSZ egyeztető tárgyalások a termeltető cégekkel

2017.12.28. 20:37:00


Kedves Tagtársunk!

A 2017.12.19-én megtartott elnökségi ülésen a termeltető és felvásárló cégek tájékoztatást adtak a 2017. évi eredményekről az elnökség tagjainak.

Számos hozzászólás, kérdés, felvetés mellett arra az elhatározásra jutottunk, hogy a 2018. évi szerződtetések megkezdése előtt mindkét feldolgozóval egy egyeztető tárgyalás folytatására van szükség, hogy megnyugtatóan kaphassunk választ a felvetésekre, kérdésekre és a feldolgozók is megismerhessék azokat a problémákat, amelyek a termeltetést, termelőket sújtják.

Mind az ULT Magyarország Zrt. mind a Dofer Zrt egyetértet ezzel a felvetéssel, így a tervek szerint 2018. január 8. kezdődő héten az elképzelések szerint megkezdődnének a tárgyalások.

Bár talán korainak tűnik az időpont, de a termeltető cégek a lehetőség szerint korán kezdenék a szerződtetést, másrészt mind a két cégnek illetve a MADOSZ ügyvezetésének is az elkövetkező két hónapban sűrű programja lesz, többek között nemzetközi vonatkozásban a KAP tárgyalások várható felgyorsulása miatt is.

A feldolgozókkal folytatott tárgyalásokra az érdekelt elnökségi tagokon túl szeretnénk több termelőt is meghívni, hogy minél szélesebb körben kerüljön sor a megbeszélésekre. A tárgyalásokon csak abban az esetben tudunk eredményt vagy eredményeket elérni, ha felkészülünk minden olyan témában, amely szóba kerülhet.

Jelen pillanatba a várható témák: árrendezéssel kapcsolatos és a szabvány változtatással kapcsolatos elképzelések, a munkaerő probléma kérdése, a jövedéki törvény változásokból adódó kötelezettségek teljesíthetősége, a feketekereskedelem, a támogatások, a piaci igényeknek való megfelelés, valamint a termelői kiöregedés kérdései.

A felkészülés érdekében kérnénk tüzetesen áttanulmányozni az ULTH által kiküldött szabvány változás tervezetét, kérnénk a mellékelt költség számítási táblázatot kitölteni és visszaküldeni azt a részünkre 2018.01 05-ig. a madosz@madosz.hu címre. Természetesen a termeltetésnél adódó nehézségek számbavétele is fontos lenne, hiszen eltérőek lehetnek akár néhány10 km távolsággal arrébb is.

A táblázatra nem kell nevet írni, hanem a termelésnél felmerülő költségeket korrekten számba venni és beírni. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen számvetés mindenki számára hasznos lehet! Egy összegzett számvetés pedig mindannyiunk számára eredményes lehet!

A fehéren hagyott területre lehet írni, ha valakinek a technológiájában eltérés van a táblázatban felkínáltakhoz képest, akkor a szabadon hagyott helyekre az eltéréseket bevezetheti. A nem fehér számszaki részek képletezve vannak, hogy a számolás könnyebb legyen. Megpróbáltunk olyan dolgokat is beírni a táblázatba, amelyek sokszor feledésbe mennek és nem is számolunk költségként ezekkel.

Nem készült külön Burley költségszámítási lap, ez használható arra is értelemszerűen a technológiai eltéréseket figyelembe kell venni.

Nem mindenkinek ismert az email címe, ezért szeretnénk segítséget kérni abba, hogy más termelőknek is eljusson ez az anyag email tovább küldéssel.

A szabvány anyag letölthető itt: http://www.madosz.hu/article/view?id=629 

A táblázat pedig itt is letölthető: MADOSZ  dohány önköltség számítási táblázat 2018 évre

Levelünk letölthető itt: Kedves Tagtársunk 20171227

A tárágyalás időpontjáról emailben értesíteni fogunk mindenkit, akinek rendelkezésre áll az email címe.

Kihasználva a lehetőséget:

Minden tagunknak, minden kollegánknak eredményekben gazdag

 

Boldog Új Évet Kívánunk!

 

2017.12.27.

 

Bényei Illés     Eisler József

Elnök               Titkár

 

 

 



Forrás: MADOSZ







Kövessen minket