Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohány- és dohánytermék alosztály alakuló ülése.

2018.04.16. 8:00:00


A Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Élelmiszer-feldolgozási Országos Osztály keretében 2018. április 10-én megalakult a Dohány- és dohánytermék alosztály. A kihelyezet alakuló ülés, a British American Tobacco székhelyén került megrendezésre.

Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök megnyitója után a jelenlévők határozathozatallal kimondták az alosztály megalakításának szándékát, megválasztották Bényei Illést az alosztály vezetőjének, meghatározták az alosztály működési rendjét, feladatát, valamint az alosztály éves munkatervét.

Az osztály tagjai lettek:

Bényei Illés MADOSZ, Pozsgai Zoltán Philip Morris Magyarország Kft., Fűzi Csaba Continental Dohányipari Zrt., Gábor Zoltán British American Tobacco Hungary, Dr. Borics Andrea Imperial Tobacco Magyarország, Heinrich Robert TTI Nemzetközi Dohánykereskedelmi Kft, Papp Kálmán JTI Hungary Zrt., Bajusz Géza Róna Dohányfeldolgozó Kft., Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt. Pomázi István DOFER Dohányfermentáló Zrt., Lustyik János DBMSZ , Dr. Varga Lajos Dohánykutató, Czibulya Norbert Tabán Trafik, Kocsis Miklós termelő, Tóth Sándor termelő, Nemes Zsolt termelő, Sánta János Continental Dohányipari Csoport, Eisler József MADOSZ, Kenyeres Sándor NYIDOTER Kft.

Az alosztály megalakulása után az elfogadott éves munkatervnek megfelelően a 2017-es dohánytermelési év értékelése és a 2018-as szerződtetési adatokról történő tájékoztatást, majd az Európai ágazatközi szervezetet - melynek tagja a MADOSZ is - az ELTI munkájáról szóló beszámolót, hallgathatták meg az alosztály tagjai.

Ezt követően a MADOSZ beszámolt az UNITAB által elkészített „Intézkedések az európai dohánytermesztő ágazat fenntarthatóságának megőrzésére” c. összefoglaló anyagról, amelyet a MADOSZ is aláírt. Végül a KAP jövőjével kapcsolatos általános információk, álláspontok, a dohányosokat érintő várható döntések, aktualitások ismertetésére került sor.

Az alosztály az alábbi témákban határozati javaslatot terjesztett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Ügyvezető Elnöksége elé:

  1. „Intézkedések az európai dohánytermesztő ágazat fenntarthatóságának megőrzésére” c. összefoglaló anyagot témakörében
  2. A tisztességes dohánytermelők és a legális vágott dohánypiac védelme érdekében szakmai egyeztetést kezdeményező témában
  3. WHO, FCTC, COP8 témakörben

 



Forrás: MADOSZ







Kövessen minket